Начало / Новини / Антиохийският патриарх посети Косово и Метохия

Антиохийският патриарх посети Косово и Метохия

Антиохийският патриарх Йоан X посети вчера Косово и Метохия, той бе придружен от Сръбския патриарх Ириней. Двамата посетиха Печката патриаршия и манастира Високи Дечани, съобщават от Сръбската църква.

В Печката патриаршия патриарх Йоан бе запознат с историята на древната патриаршия, както и това, че следващата 2019 г. СПЦ ще отбележи 800 години от покръстването си. Антиохийският патриарх изказа своята дълбока благодарност за възможността да извърши свое мирно посещение в сестринската Сръбска православна църква. 

В манастира Високи Дечани бе отслужена тържествена вечерня, а Антиохийският патриарх бе посрещнат от епископ Теодосий, игумена на дечанския манастир архим. Сава и многобройно свещенство и монашество от Рашко-презренската епархия. Двамата патриарси се поклониха и на мощите на св. Стефан Дечански, който е ктитор и небесен закрилник на Високи Дечани.

Патрирах Йоан насърчи братята от манастира, като им изтъкна, че кръстният път на страданията и мъченичеството е този, който живее в Сръбската и Антохийската църква. „Но Кръстът води до Възкресението“, каза патриарх Йоан. 

Снимки: Сръбска църква

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село ...