Начало / Uncategorized / Нови книги на православния пазар – Беседи на протопрезвитер Николай Лудовикос

Нови книги на православния пазар – Беседи на протопрезвитер Николай Лудовикос

Уважаеми читатели, представяме ви поредния брой от рубриката ни за нови книги на православния пазар, които вип репоръчваме.

Том 1 от събраните беседи на протопрезвитер Николай Лудовикос предлага превод на слова и беседи, които авторът е изнесъл при различни случаи. Беседите му са достъпни само на гръцки език в аудио формат и за пръв път като текстове излизат на български език. Отец Николаос е ерудиран учен и изследовател в областта на богословието и психологията. В тези беседи като се основава на евангелските думи, той намира непосредствен и вълнуващ начин да анализира психологическите проблеми на съвременния човек като нарцисизъм и себелюбие, грях и вина, любов.

„Делата предполагат кръстното излизане от себелюбието, без което не може да разбере начина на съществуване на Бога, не може да усвои благодатта и реално не му се дава благодат. Тази тема е велика и мисля, че това е голямата рана на Адам – всеобхватното себелюбие, реалното и дълбоко затруднение на човека да се откаже от себе си (нека го кажа на езика на психоанализата) – либидото, силата на любовта . Той чувства онази мъка, която един американски психолог нарича „нарцистична уязвимост“, страх от нарцистично нараняване. Човекът се страхува да се откаже от собствената си сила за любов и да я даде на другия, страхува се да даде любов на другия. В това се състои цялото му падение. По този начин той постепенно превръща себе си в идол…“
Николаос Лудовикос

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...