Начало / Новини / Вселенска патриаршия признава тайнствата и духовенството на така наречената Киевска патриаршия

Вселенска патриаршия признава тайнствата и духовенството на така наречената Киевска патриаршия

Всички тайнства извършени от клирици на Киевската патриаршия и на Украинската автокефална православна църква са признати за валидни, съобщи йерарх на Вселенската патриаршия, съобщава orthochristian.com.

Архиепископ Даниил Памфлийски, който е един от двамата екзарси на Вселенската патриашия в Украйна, съобщи това на среща днес с президента на Украйна – Петро Порошенко. По думите му тайнствата, извършени от клириците на КП и УАПЦ, са признати за валидни. 

„Църковните наказания срещу тези духовни водачи бяха отменени и те бяха възстановени в техния духовен порядък, а с тях и духовниците, които се грижат за украинците в тези две църкви. Ето защо, когато се говори за неканоничността на светите тайнства, отслужвани от духовенството на тези църкви, Светата Църква-майка отговоря: Тези тайнства и духовни действия са канонични,

казва архиепископ Даниил на президента Порошенко. Припомняме, че отношенията между Руската православна църква и Вселенската патриаршия се обтегнаха след като на свое заседание Св. Синод на Вселенската патриаршия вдигна наложените анатеми и църковни наказания над водача на УПЦ-КП и водача на УАПЦ. На вчерашното си заседание в Минск РПЦ реши да прекъсне евхаристийно общение с Вселенската патриаршия. 

Редакционна бележка:

Винаги стараейки се да ви информираме безпристрастно и обективно за случващото се в Православния свят – както за добрите, така и за новините, които предизвикват полемика, сме длъжни да предоставим всички гледни точки по определения казус и засегнатите страни. Като по този начин не желаем да прокарваме политика, да се опитваме да влияем или да вменяваме определена позиция. Като журналисти сме длъжни да предоставим информацията обективно, както сме правили и до сега. Поради тази причина може да видите всички наши източници, които използваме, като самите ние не претендираме за изчерпателност в текста на публикацията.  

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...