Начало / Новини / Днес бе кулминацията на мирното посещение на Антиохийския патриарх Йоан в Сърбия

Днес бе кулминацията на мирното посещение на Антиохийския патриарх Йоан в Сърбия

Днес бе кулминацията на мирното посещение на Антиохийския патриарх Йоан X в Сърбия. Припомняме, че той пристигна на официално посещение в четвъртък, посети Духовната академия и семинария в Белград, посети Черна гора и съслужи със Сръбския патриарх Ириней.

Тържествената св. литургия бе в сръбската катедрала „Св. Сава“ в Белград. Заедно с двамата патриарси съслужиха митрополити, епископи и свещеници от Сръбската православна църква, както и архиереи и духовници от делегацията на патриарх Йоан. След богослужението Антиохийският патриарх бе награден с орден „Св. Сава“ – I степен. 

„Мислим за страданията, на които броят не се знае, на великите мъченически дела на нашите два народа. И както при вас в Сирия, така и при вас в Близкия Изток, а и на много други места по света, хората са страдали само за това, че са били верни на светата Православна църква и на Завета на нашите отци. Възхвалявайки техните подвизи на изповедничество и мъченичество, смело стоим пред Господа и само с Неговия кръст се хвалим, както казва апостол Павел (Гал. 6:14)“.

Казва в словото си Сръбския патриарх Ириней. Той казва още, че „сръбският народ слуша новините със скръб и вижда шокиращите образи, които идват от Сирия. Люлката на християнството почти да остава без християни! Хората страдат, а храмове и градове биват разрушавани… Слепият фундаментализъм и тероризъм също представляват заплаха за народите, живеещи в Близкия Изток, както и за въобще народите в света“, казва патриарх Иреней.

В словото си отговор Антиохийският патриарх Йоан припомни за подкрепата, която Сръбската църква е оказала на Антиохийската при отвличането на митрополит Павел и Йоан, които бяха отвлечени преди пет години от групировката Ислямска държава. 

„Скъпи братя, Близкият Изток е много повече от обикновена земя. Той е центърът на небесните откровения и земята на Христовото благовестие“.

Каза патриарх Йоан. Той допълва още и че:

„Причината за нашето посещение в нашата сестра – сръбска православна църква е нашето общо задължение да разгледаме усложнените отношения между Поместните православни църкви. Каква е нуждата от това да обсъждаме въпросите за автокефалията и автономията,  когато най-много се нуждаем от пълнота и твърдо единство на всички православни християни?… Няма никакво съмнение, че православната църква трябва да разгледа проблемите си в един общ събор, където ще бъдат събрани предстоятелите на всички местни църкви“.

По думите на патриарх Йоан повече от сега се нуждаем от това православното християнство да бъде единно, за да отговаря на предизвикателствата, които са в света. „Единството на православния християнски свят е обещанието, което Христос дал в ръцете ни, а единомислието на Поместните православни църкви е това, което най-напред запазва това единство“, казва Антиохийският патриарх. 

Снимки: Сръбска православна църква

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...