Начало / Новини / Румънската енория в Токио, Япония организира конкурс за детска рисунка

Румънската енория в Токио, Япония организира конкурс за детска рисунка

Православната църковна община „Св. Георги Победоносец“ в Токио, Япония, която е към Румънската православна църква организира конкурс за детска рисунка. Поводът е празникът, който Румъния отбелязва тази година, а именно 100 години от обединението на нацията. 

В конкурса децата са поканени да представят таланта си и творчеството си, чрез рисуване на карнитка. Техните произведения ще бъдат свързани с великия съюз на Румъния, който се случил през 1918 г. Очаква се младите художници да предоставят творбите си до 18 ноември. 

На 25 ноември жителите на Токио ще се запознаят с творчеството на децата, тъй като техните творби ще бъдат изложени в храма на Румънската църква в Токио, след Божествената св. литургия. Най-добрите картини ще получат и специална награда. 

Присъединяването на Трансилвания към Румъния е историческо събитие, което започва 1 декември 1918 г. по време на разпадането на Австро-Унгария, на който ден на конгрес на румънците от Трансилвания в град Алба Юлия, делегатите решават да присъединят територията й към Кралство Румъния.

Обединението е улеснено от избухналия комунистически метеж в Унгария, оглавен от Бела Кун, който провъзгласява създаването на Унгарска съветска република. Отделно от това избухва Чехословашко-унгарска война. През 1919 г. в Трансилвания е открит румънско-унгарски фронт, а през лятото на същата година, румънците достигат Будапеща. Комунистическото правителство на Унгария е свалено, реда в Унгария е възстановен от румънската армия, а след подписване на Трианонския договор, присъединяването на Трансилвания към Румъния е узаконено и de jure.

Снимка: St George Romanian Orthodox Parish in Tokyo

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Реставратори от Русия ще помогнат за пълноценното възстановяване на стенописите на Патриаршеската катедрала

Специалисти по консервация и реставрация на стенописи от Министерството на културата на Руската Федерация посетиха ...