Начало / Новини / Антиохийският патрирах Йоан X започна своята официална визита в Сърбия

Антиохийският патрирах Йоан X започна своята официална визита в Сърбия

Благодарствен молебен даде началото на официалната визита на Антиохийския патриарх Йоан X в Сърбия. Той пристигна по-рано днес и бе посрещнат от Сръбския патриарх Ириней. Тържественото богослужение бе отслужено в храм „Св. Архангел Михаил“ в Белград.

На богослужението участие взеха митрополити и епископи на Сръбската православна църква, както и делегатите водени от патриарх Йоан X. Двамата патриарси ще имат официални разговори относно актуалните проблеми и препятствия, пред които е изправена Православната църква, както и за конфликта в Сирия и хилядите бежанци дошли в Европа от Близкия изток. 

„Официалните и мирни посещения са древна и непрекъсната практика на православната църква и представляват възможност да потвърдим единството на Православната църква, осъществено от Главана та Църквата, нашия Господ Иисус Христос в Св. Дух за слава на Бога Отца. В същото време мирните посещения са потвърждение на живото и реалното общение на православните народи“, се казва в съобщението на Сръбската православна църква. 

Утре патриарх Йоан ще се срещне с президента и премиера на Сърбия. В неделя дамата патриарси ще отслужат тържествена св. литургия.

Снимки: Сръбска патриаршия

За Ангел Карадаков

Виж още

Асамблеята на каноничните епископи в САЩ издаде изследване на географията на Православието в Америка

„Бързи въпроси и бързи отговори за географията на Православието в Америка“, втори доклад от сборник ...