Начало / Uncategorized / Св. Отци за нуждата от често пристъпване към Св. Причастие

Св. Отци за нуждата от често пристъпване към Св. Причастие

„Някои хора казват: „Вижте, ние изпълняваме заповедта на Господа, защото се причастяваме два или три пъти годишно, и това е достатъчно, за да ни оправдае“. Ние отговаряме, че това е добро и полезно, но да се причастявате по-често е много по-добре. 

Защото колкото повече се доближаваме до светлината, толкова повече се осветяваме, и колкото повече се приближаваме до огъня, толкова повече се затопляме, колкото повече се приближаваме, пристъпваме към светостта, толкова повече се и освещаваме. По същия начин, колкото повече човек се приближава към Бога чрез Светото Причастие, толкова повече се просветлява, затопля и освещава. Братя и сестри, ако сте достойни да общувате два или три пъти годишно, вие сте достойни за общувате и по-често с Христа, е учил св. Йоан Златоуст“.

Св. Макарий Коринтски (+1805 г.) 

„Вижте, умолявам ви: пред вас е царска трапеза, ангели служат на тази трапеза, самият Цар е там, но вие не се трогвате. Държите дрехите си чисти? Тогава паднете и участайте! Защото всеки, който не участва в тайните, стои тук с безсрамно лицемерие. Когато видите спуснатата завеса, представете си, че небето се спуска от горе и ангелите слизат! Защо да стоите на литургия ако не ще участвате на трапезата? Аз съм недостоен, казваш. Тогава си недостоен и за общението, което имаш в молитва. Заповядай!“.

Св. Йоан Златоуст (+407 г.).

„Ние не трябва да избягваме общение, защото се смятаме за недостойни, грешни. Напротив, трябва да се докосваме до Св. Причастие по-често за изцеление на душата и за очистване на духа, за смирение и вяра, като се смятаме за недостойни, но в нужда… за това и повече искаме лекарството за раните си. Иначе е невъзможно да приемем Причастие веднъж в годината, както правят някои хора… като се има предвид освещаването на небесните Тайни, които са достъпни само за светиите. По-добре е да мислим, че чрез даването ни на благодат, тайнството ни прави чисти и святи.

Такива хора, които се причастяват по-рядко, проявяват по-голяма гордост, отколкото смирение…

защото, когато се причастяват, те си мислят, че са достойни. Много по-добре е, ако в скромността на сърцето, като знаем, че никога не сме достойни за Светите Тайни, ги взимаме всяка неделя за изцелението на нашите болести, за заслепяване на гордостта и така да мислим, че след една година, приемайки ги веднъж или два пъти годишно, ние ставаме достойни за тях“. 

Св. Йоан Касиан (+ 435 г.).

„Блажети са тези, които се причастяват всеки ден! Те ще бъдат очистени от всяко оскверняване на душата и тялото. Ако смятаме, че е невъзможно да имаме общение всеки ден… какво невежество! Неподчинение!“. 

Св. Симеон Нови Богослов (+ 1022 г.).

Източник: www.pravmir.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Румънската църква строи първият си манастир в Австралия и Нова Зеландия

Румънската епархия на Австралия и Нова Зеландия осъществява свой сложен проект по основаването и организирането ...