Начало / Uncategorized / За първи път бяха почетени светиите просияли в Испания и Португалия

За първи път бяха почетени светиите просияли в Испания и Португалия

За първи път бе почетен празникът на всички светии просияли в Испания и Португалия в Румънската православна църква „Успение Богородично“ в Сарагоса, областен град на севернозападната част на Испания. 

Литургията бе възглавена от Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф Западноевропейски в съслужение с Негово Преосвещенство епископ Корсунски Нестор от Руската православна църква, Негово Преосвещенство епископ Испански и Португалски Тимотей от Румънската православна църква, свещеници, дякони и множество православни християни също взеха молитвено участие в духовното тържество. 

Повече от 200 просияли светии в Испания и Португалия бяха официално прославени и добавени в календара на Православната църква. Те ще бъдат чествани и занапред в неделята преди 12 октомври, когато се отбелязва празника на Св. Богородица на стълба – името на празника е дадето от апостол Яков Заведеев, тъй като Майката Божия му се явила докато се молел по бреговете на Ебро, съвременна Сарагоса. Случилото се е през 40 г. сл. Хр.

Инициативата за добавяне в православния календар на светиите просияли по тези земи преди 1054 г. бе дадена от Асамблеята на Православните йерарси в Испания и Португалия, която се проведе през април в Мадрид, за което Добротолюбие тогава съобщи (тук). Тогава срещата бе водена от митрополит Поликарп на Испания и Португалия митрополит към Вселенската патриаршия. 

По време на сесията на събранието йерарсите тогава одобриха житието съставено от архиепископ Андрей Кордочкин. След срещата бе решено да се отбележи новия празник  в неделя преди Националния празник на Испания, който се празнува ежегодно на 12 октомври. По този начин новият празник на всички светии Иберийския полуостров, ще бъде литургически провъзгласен и празнен за пръв път тази година на 7 октомври в Мадрид.

Асамблеята тогава одобри и текста на испанския превод на Божествената литургия на Св. Йоан Златоуст за използване от православните на каноничните юрисдикции, представени в Испания. 

Снимки: www.obispadoortodoxo.es

За Ангел Карадаков

Виж още

Затрупаният храм в Паталеница празнува своята 930-та годишнина

Перлата на Паталеница“, „втората Боянска църква“, затрупаният (куртулисан) храм, с всички тези епитети може да ...