Начало / Uncategorized / Неврокопска епархия предостави имот за спортна площадка на Община Петрич

Неврокопска епархия предостави имот за спортна площадка на Община Петрич

Неврокопска св. митрополия предостави имот за спортна площадка на Община Петрич, стана ясно след среща на Неврокопския митрополит Серафим и кмета на най-югозападната община Димитър Бръчков.

Имотът се намира до църквата „Св. Николай Мирликийски” и ще бъде преустроен в спортно игрище. На него ще могат да тренират детските футболни формации от Петрич, да се ползва от децата в съседната ДГ „Здравец”, както и от учениците на ПГИТ „Проф.д-р Асен Златаров”, заради близоста на училището с терена. Има предвидени средства в бюджет 2018 за строителните дейности върху този имот, отбеляза кметът Димитър Бръчков.

„С взимането на това важно решение, Църквата показа за пореден път, че е съпричастна с развитието на общината и има грижа за здравето на подрастващите. Благодаря за градивното взаимодействие, Ваше Високопреосвещенство”, каза кметът Димитър Бръчков.

Той припомни, че още преди повече от година Община Петрич е прехвърлила безвъзмездно на Неврокопска митрополия три имота, върху които са построени черкви. Така е спазен канона и две от храмовете – „Св. Йоан Кръстител” с. Първомай и „Успение на Пресвета Богородица” с. Струмешница бяха осветени. Предстои освещаване и на храм „Св. Димитър Солунски” с. Ръждак, чийто имот беше също безвъзмездно дарен. Освещаването от Неврокопския митрополит Серафим ще бъде на 20.10.2018 г. Един от основните дарители Любомир Георгиев посочи, че след 11 години извървян нелек път, храм „Св. Димитър” в село Ръждак е завършен. Кметът на селото Георги Стоянов благодари за оказаното съдействие на всички, които са били съпричастни и са помогнали за изграждането на православния храм. 

Неврокопският митрополит Серафим изрази признателност и благодарност на кмета Димитър Бръчков за предприетата стъпка по уреждане статута на църковните храмове в трите села и посочи, че в отговор на тази добрина, Църквата е решила да предостави безвъзмездно на Община Петрич за ползване имота на храм „Св. Николай Мирликийски”.

„Църковната собственост е вид обществена собственост. Тя е на църковната общност в населеното място. Затова сме уверени в ползите, които ще бъдат за подрастващите от терена, който ще бъде спортно игрище ”, обобщи Неврокопският митрополит Серафим.

Източник: Петрич нюз

За Ангел Карадаков

Виж още

Затрупаният храм в Паталеница празнува своята 930-та годишнина

Перлата на Паталеница“, „втората Боянска църква“, затрупаният (куртулисан) храм, с всички тези епитети може да ...