Начало / Новини / След референдума: Румънската църква настоява за обединение на румънците и защита на брака

След референдума: Румънската църква настоява за обединение на румънците и защита на брака

След референдума в Румъния, който искаше промяна в конституцията с цел запазването на хетеросексуалния брак и невъзможността впоследствие да се въведе еднополовия такъв, Румънската патриаршия разпространи прессъобщение, в което настоява за духовно единство и защита на благословеното от Бога семейство – това между мъж и жена. 

„В контекста на проведения референдум Румънската православна църква изпълни своята гражданска и морална мисия в общественото пространство, където Църквата потвърди и защити идентичността и ценността на семейството като човешка институция, създадена и благословена от Бога.

В това отношение благодарим на приблизително четири милиона румънски граждани, които реагираха положително на участието си в гласуването.

Отношението на румънците да участват или не в референдума трябва да се зачита и анализира, а демокрацията, основаваща се на гражданската свобода, трябва да се развива по-интензивно чрез правилна и постоянна информация по публично обсъждания въпрос.

Въпреки че неотдавнашният референдум не беше валиден, той ни даде възможност да опознаем степента на секуларизация на румънското общество днес, както и основните позиции в обществото относно утвърждаването и защитата на моралните ценности, основани на вярата в Бога и историята на румънския народ.

Като се има предвид този социален контекст, Румънската православна църква има задължението да продължи да подкрепя и насърчава семейството, благословено от Бога и ценностите на християнската вяра“.

Така завършва съобщението от пресслужбата на Румънската патриаршия. Припомняме, че малко над 11% от имащите право на глас отидоха до урните през изминалите два дни. Изискването да бъде валиден референдумът беше избирателната активност да е поне 30%. Румънците трябваше да кажат „да“ или „не“ на промени в основния закон, с които под „семейство“ да се разбира съюз между мъж и жена, вместо досегашния термин „съпрузи“. Идеята беше на гражданска организация, а целта – легализирането на еднополовите бракове да стане на практика невъзможно. Румънската православна църква и религиозните организации в северната ни съседка подкрепиха и насърчаваха хората да отидат до урните и да подкрепят традиционните християнски ценности.

За Ангел Карадаков

Виж още

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада ...