Начало / Новини / Сръбският патриарх Ириней е на посещение във Великобритания

Сръбският патриарх Ириней е на посещение във Великобритания

Сръбският патриарх Ириней е на официално посещение във Великобритания. Той пристигна в страната на 6 октомври в Ковънтри, който е един от историческите и културни центрове на Британската държава. Там той бе приветстван от епископ Кристофър Косуърт от Англиканската църква, съобщава Официалния сайт на Сръбската църква.

Сръбският патриарх е придружен от митрополита на Загреб и Любляна Порфирий, епископ Британско-Скандинавски Доситей, Австрийско-швейцарски епископ Андрей и др.

Днес патриархът присъства на годишнината от основаването сръбската църковна общност в Бирмингам, където преди 70 години е била осветена църквата „Св. Лазар“. Патриарх Ириней възглави днешната св. литургия в храма и поздрави православните християни от сръбската диаспора в западната страна. 

Ковънтри е град в Централна Англия, общинско графство в историческото графство Уоруикшър. Намира се на 25 km югоизточно от Бирмингам. Населението му е около 304 000 души (2005). По време на Битката за Британия от Втората световна война на 14 ноември 1940 г. градът е бомбардиран от германската авиация. Той е най-силно разрушеният град във Великобритания, загиват над 1000 души. В центъра на катедралата пада бомба, вследствие на което тя е разрушена, но част от външната й фасада остава здрава.

Снимки: spc.rs

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Григорий: Да пазим заветите на Светейшия патриарх Неофит, пребъдвайки в единството на вярата

В края на заупокойното богослужение по повод четиридесетия ден от кончината на Българския патриарх Неофит ...