Начало / Uncategorized / Расизмът и християнството

Расизмът и християнството

Расизмът няма място в живота на християнина

Важно е да се разбере, че генетично всички хора са от една раса. Индианци, араби, евреи, кавказци, африканци и азиатци не са различни раси, а по-скоро различни етноси на човешката раса. Бог създал всички хора с еднакви физически характеристики, с малки незначителни вариации. Освен това, Той създава всички хора по Своя образ и подобие (Битие 1: 26-27) и покани всички нас да влязат в общение с Него. Чернокожият човек е също толкова мой брат като колега норвежец, със сини очи като мен.

В книга Деяния на св.Апостоли четем, че със съшествието на Светия Дух се говорят разнообразни езици. И в Откровение виждаме голямо множество народ, което никой не можеше да преброи, – от всички племена и колена, народи и езици, съставляващи хор за вечна хвала (Откровение 7:9). Че авторите на Писанието забелязават етническата принадлежност и видяха, че разнообразието е добро, прави невъзможно християнинът да мисли за расово превъзходство или отделяне на расите.

Как можем да се придържаме към расистки идеологии, когато дори апостол Йоан намекна за предразсъдъците към Иисус: „от Назарет може ли да излезе нещо добро?  (Йоан 1:46)“ Как можем да имаме расистки мнения, когато Господ Иисус Христос казва притчи, които дори обиждат религиозните лидери на Неговото време? Притчата за добрия самарянин (Лука 10) и историята за самарянката при кладенеца (Йоан 4) прави невъзможно да се придържаме към идеите за етническо превъзходство над различните раси. Дори нашата православна иконография умишлено отразява пълната гама от цветовете на кожата, когато рисува лице на светеца, за да подчертае взаимосвързаността и блажеността на всички раси.

Всички форми на расизъм, предразсъдъци и дискриминация са нарушения на Христовата жертва на кръста. Иисус Христос умря, за да могат всички хора да бъдат спасени, било то евреи, африканци, испанци, норвежци, азиатци или каквито и да било. В Христос ние сме обединени като едно тяло и като хора ние всички сме една раса. Етничесткото не означава нищо за християните, а нашите енории трябва да демонстрират истината за етническото многообразие на Божието царство. Ако стигнем до расистки вярвания, ние само демонстрираме колко сме се отдалечили от ученията на нашия Господ. Може ли християнин да бъде расист? Отговорът е категоричен НЕ!

С любов в Христа,

Игумен Трифон

За Николина Александрова

Виж още

Бягащи от огнения ад намериха спасение в сливенски манастир

Петима бягащи от пожарите в с. Срем, Тополовградска община, намериха спасение в Устремския манастир „Света ...