Начало / Uncategorized / В София се състоя годишната среша на представителите на православните църкви към ЕС

В София се състоя годишната среша на представителите на православните църкви към ЕС

Тази година конференцията на представителите на православните църкви към Европейския съюз се състоя в София.

Участие взеха представители на Българската църква, представители на Вселенската патриаршия, Румънската църква, Кипърската архиепископия. Темата на тазгодишната асамблея бе „Фактори за подобряване на единството в европейското общество“.

Конференцията започна с доклад на адвокат доц. Мария Кьосева, преподавател в ПУ, с доклад  за Истанбулската конвенция, тема обширно дискутирана в страна, в началото на година. От страна на Вселенска патриаршия бе Негово Високопреосвещенство Белгийски митрополит Атинагор, той сподели опита си за живота на православната църква в Европа, като добави: „Това е страхът от другия, от чуждия. В днешно време ситуацията е много сложна, трябва да се подпомагат интеграционните процеси с бежанците. Въпросът е как Църквата може да помогне за изграждането на мултикултурното общество. Християните трябва да насърчават плуралистичното общество, да ръководят партньорството с останалите народи. Обединението в модерното общество, понякога води до различни кризи – кризи на властта и др. Новите технологии водят обществото до различни неща“.

От страна на БПЦ-БП участие взе и йеромонах Мелетий, зам. ректор на СДС „Св. Йоан Рилски“, който говори за парадокса – единство или свобода.. „Ние се опитваме да обединим всички деца. Те трябва да се чувстват като в едно ново семейство, семейство с нови ценности. Най-важният лек за единството на всички е молитвата. За един ученик не е безразлично моленето, независимо кой къде се намира в храма по време на молитва. Всички деца се обединяват помежду си. Излизайки с учениците извън пределите на страната, пътувайки, те излизат от себе си, от своето „Аз““, каза още той.

Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний говори за това какво е нанесло на държавата и по-конкретно на църквата социалистическото минало.

От стана на Кипърска архиепископия доклада представи Неаполски епископ Порфирий: „Европейска ценност е неделята да бъде свободна. Това е време, в което човек може да обърне внимание на семейството си, на близките си, на ближния за сближаване, за социални дейности и посещения. Православната църква подкрепя автентичната демокрация. Тя трябва да бъде с християнски ценности иначе става тоталитарен режим“, каза епископ Порфирий.

От Румънската православна църква представител бе протопрезвитер д-р Сорин Селару. В доклада си той обърна внимание на икономическата, финансова и емигрантска криза в Европа.

Конференцията беше излъчена на живо от сайт „Добротолюбие“ на нашата фейсбук страница.

 

За Николина Александрова

Виж още

Църквата „Света Троица” в село Айдемир е на повече от 180 години

Църквата „Света Троица” в силистренското село Айдемир е на повече от 180 години. Казват за ...