Начало / Новини / Във видинското село Орешец ще започне ремонт на старинния храм „Св. Георги Руян“

Във видинското село Орешец ще започне ремонт на старинния храм „Св. Георги Руян“

Дългоочакваният ремонт на старинната църква „Свети Георги Руян“ във видинското село Орешец започна. Храмът е обявен за паметник на културата, но от години се руши. Местни хора поемат инициативата за спасяването му. Средствата за ремонта са по проект на стойност малко над 100 хиляди лева, разказа Кръстьо Кръстев, член на църковното настоятелство:
„След дълги години работа по възстановяването, най-накрая успяхме да направим проект. Спечелихме пред Културното министерство за реконструкция на църквата, за укрепване. На по-късен етап, ако държавата помогне за реставрация на стенописите и на самата църква.“ Храмът е уникален с това, че е изцяло изографисан. Посещава се от местните хора по празници. Посетители на близката пещера „Венеца“ също идват да се молят. Църквата е привличала в миналото хора, които са търсели изцеление, разказа още Кръстьо Кръстев.
„Строежът е приключил през 1819 година. 50 години по-късно е изографисана от тревненски майстори. Църквата е изографисана изцяло, от до, с едни и същи майстори, по едно и също време, което е уникално за района. Повечето църкви са изографисвани от различни майстори по различно време. Имаме изцяло стенопис на света Марина, което е рядкост… От дясната страна, като застанете срещу иконостаса, се вижда ред на много светци лечители. През 1866 година, когато църквата е завършена изцяло, хора от Сърбия и България са идвали тук да преспиват, за да могат да се лекуват от болести, за които нямаме информация какви са.“
Надяват се да открият и извор в близост до църквата, който според легендите е бил лековит, разказа още Кръстьо Кръстев. Пукнатина пресича свода на храма по средата. Какво е състоянието му в момента, разказа инженер-конструкторът Михаил Брозик:
„В резултат на течове и поддаване на основите, недостатъчна работа на контрафорсите и обтегачите, се е спукал сводът, което е много сериозно. Нашата задача е да спрем увеличаването на пукнатината, която в момента е от порядъка на 2-3 сантиметра.“
Ремонтът, който е започнал в понеделник, се очаква да приключи до края на октомври, каза собственикът на фирмата-изпълнител на ремонтните дейности Ивайло Христов: 
„В момента правим конструктивно укрепване на съществуващите контрафорси и на основите на църквата. Първата стъпка е укрепване и дренаж.“ 
Собственикът на строителната фирма иска да изгради и чешма, в случай че се открие вода в близост до старинната църква. Повече поклонници да има след ремонта. На това се надява отец Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: 
„От 10 години може би се опитваме да направим нещо за този храм, за да не бъде загубен… Църквата се намира до пещера „Венец“ и се надяваме да има повече поклонници и дай Бог по-често да се събираме тук за богослужения и по хубави поводи.“  
Храмът няма свещеник, който да го обслужва постоянно. Осигуряването на свещенослужител е проблем, допълни отец Рафаил.  Хората в близкото село Гара Орешец посещават храма и се радват, че ремонтът е започнал: „Всички се радваме и да са благословени хората, които са решили да направят това.“ От църковното настоятелство на църквата в Орешец събират дарения за възстановяване на иконостаса, който е откраднат в началото на прехода.
Източник: БНР 

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...