Начало / Новини / Събранието на каноничните епископи в САЩ започна годишната си среща в Кливланд без представители на Руската църква

Събранието на каноничните епископи в САЩ започна годишната си среща в Кливланд без представители на Руската църква

Вчера започна годишната среща на каноничните епископи в САЩ. Асамблеята се провежда за десета поредна година. Този път тя е в Кливланд, щата Охайо. 

Първият ден на асамблеята започна с отслужването на св. литургия в катедралата „Св. Сава“,  Парма, Охайо, която е под юрисдикцията на Сръбската патриаршия. Председателят на асамблеята архиепископ Димитрий откри срещата с молитва. Представителите на Руската православна църква и на Задграничната руска православна църква няма да вземат участие в традиционната среща. Според официалната информация „те са спрели участие в Асамблеята във връзка със събитията, които в момента протичат в Украйна“. 

След откриването архиепископ Димитрий отправи свое слово към събралите се епископи от Поместните православни църкви, като заяви, че пред Църквата има много предизвикателства „за това е жизнено важно да бъдем заедно, да работим заедно, да укрепваме дейността и работата на това събрание“, заяви той. Той изрази и съжалението си от това, че представителите на РПЦ и на ЗРПЦ не участват в тазгодишната асамблея.

„Като се има предвид различните трудни въпроси от църковно и геополитическо значение, с които се сблъскват нашите Църкви-майки, използвам възможността да подчертая нуждата нашата асамблея да укрепи взаимооотношенията ни и да продължим нашата основна работа, служейки на верните ни православни християни в тази страна“, заяви архиепископ Димитрий. 

В края на срещата се състояха беседите на двама гост-лектори – д-р Алкивиадис Каливас, лектор по литургика в Семинарията „Св. Кръст“ и д-р Джон Морис, представиха темата за кръщението, катехизирането и приемането на новоповярвалите. Те подчертаха различните практики за приемане на инославни в различните Поместни православни църкви. Дискусията след беседата показа, че този деликатен въпроси трябва да бъде проучен допълнително от Асамблеята с пастирска и канонична отговорност. 

Асамблеята ще продължи работа до утре. 

Снимки: www.assemblyofbishops.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...