Начало / Новини / Навършват се 8 години от избора на сръбския патриарх Ириней за предстоятел на Сръбската патриаршия

Навършват се 8 години от избора на сръбския патриарх Ириней за предстоятел на Сръбската патриаршия

Днес на 3 октомври 2018 г., се навършват осем години от избора на митрополит Ириней за Сръбски патриарх.

Роден е на 28 август 1930 като Мирослав Гаврилович в село Видова, Моравишки окръг. Завършва основно образование в родното си село и гимназия в Чачак. През 1951 г. завършва Призренската семинария, а след това и Богословския факултет на Белградския университет. През 1959 г. се замонашва в манастира Раковица под името Ириней. През 1959-1968 е професор в Призренската семинария, а също така специализира в Атина. През 1969 г. е назначен за управляващ монашеската школа в Острожкия манастир, а по-късно става ректор на Призренската семинария.

През 1974 г. е избран за викарен епископ с титлата Моравишки от патриарх Герман, а година по-късно става и Нишки епископ в продължение на 35 години. На 22 януари 2010 г. е избран и за 45-ти патриарх на Сърбската православна църква.

Първоначално церемонията по официалната му интронизация е била планирана за 25 април 2010 г. в Манастира на Печката патриаршия в Косово, но е възпрепятствана от политически трудности. В началото на месец март е съобщено, че тържествената интронизация се отменя до есента на 2010. Втората му интронизация е извършена на 3 октомври 2010 г. в храма „Свети Апостоли“ в манастира на Печката патриаршия, при повишени мерки за сигурност, която е обезпечена от италианските военнослужещи от контингента на КФОР. На церемонията присъстват тогавашния президент на Сърбия Борис Тадич, принц Александър Карагеоргевич и над 400 други официални сръбски лица.

За Николина Александрова

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...