Начало / Новини / Епископ Атанасий Йевтич пристига в Православния богословски факултет на ВТУ

Епископ Атанасий Йевтич пристига в Православния богословски факултет на ВТУ

На 5 октомври 2018 г. от 10 ч. на официална церемония ще бъдат връчени инсигниите за почетен професор на Православния богословски факултет на епископ Атанасий Йевтич, съобщават от Православния богословски факултет.

На същия ден с негова публична лекция ще завърши IX-ия международен семинар по християнска философия и систематическо богословие, организиран от Центъра по систематическо богословие при Православния богословски факултет на ВТУ. Академичният съвет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ на свое заседание, проведено 19 март 2018 г., на основание чл. 8а, ал. 2 от Статута на наградната система, символите, ритуалите и празниците на ВТУ реши да присъди званието „почетен професор на Православния богословски факултет“ на епископ Атанасий Йевтич.

Предложението за удостояването на епископ Атанасий Йевтич с почетно звание е на катедра „Библейско и систематическо богословие“ на Православния богословски факултет, подкрепено с решение на Факултетния съвет на ПБФ (Протокол № 14/20.04.2017 г.).

Епископ Атанасий Йевтич е роден на 8 януари 1938 г. Завършва Духовната семинария в Белград и през периода 1958-1963 г. следва в Богословския факултет на Сръбската православна църква в Белград. Като студент (1960 г.) приема монашеско пострижение от св. Юстин (Попович) Челийски. През 1964 г. специализира в Богословската академия на о. Халки, а след това в Богословския факултет на Атинския университет. През 1967 г. в Атина защитава докторска дисертация на тема: „Еклисиологията на св. апостол Павел според св. Йоан Златоуст“. През 1968 г. заминава за Париж, където специализира в Православния богословски институт „Св. Сергий“. През следващата 1969 г. е избран за преподавател в института и в продължение на три години преподава Въведение в богословието, Патрология, Аскетика и История на Църквата през византийския период. През 1972 г. е преподавател в Богословския факултет на СПЦ в Белград. През 1987 г. е избран за редовен професор по Патрология. В периода 1980-1981 и 1990-1991 г. е декан на същия факултет. През 1991 г. е избран за епископ на Захумско-Херцеговинската епархия. През 1994 г. е избран за пръв ректор на новооткритата Духовна академия „Св. Василий Острожки“, Сърбине (Фоча). Епископ Атанасий Йевтич е почетен доктор на Висшата православна богословска семинария „Св. Владимир“, Ню Йорк и е почетен професор на Богословския факултет на Белградския университет.
Темата и мястото на провеждане на публичната лекция ще бъдат обявени по-късно тази седмица заедно с програмата на семинара.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...