Начало / Uncategorized / Румънската патриаршия призова хората да подкрепят хетеросексуалния брак на предстоящия референдум в Румъния

Румънската патриаршия призова хората да подкрепят хетеросексуалния брак на предстоящия референдум в Румъния

По време на своето работно заседание от събота, 29 септември. Св. Синод на Румънската православна църква призова всички православни румънци да участват на предстоящия референдум на 7 октомври, като подкрепят брака и гласуват за защита на семейството като институция. 

На 6 и 7 октомври в Румъния ще се проведе референдум за промяна на конституционната дефиниция на семейството. Конституционният съд на Румъния разреши в страната да се проведе референдум, след като гражданско сдружение събра над три милиона подписа и поиска да бъде извършена промяна в Конституцията. Искането е да има уточнение в частта за семейството и там да пише, че бракът е между мъж и жена, а не както е в момента, между съпрузи. След като този проектозакон бе одобрен от парламента той бе внесен в Конституционния съд, който одобри провеждането на референдум. По време на гласуването румънските граждани ще трябва да отговорят на следния въпрос: Дали приемате закона за промяна на Конституцията на Румъния, който бе одобрен от парламента?“.

От Румънската патриаршия посочват, че бракът е единствено благословен, когато е между мъж и жена и е източник на живот за всяка нация и въобще за цялото човечество. „Участието ни в референдума на 6-7 октомври е акт на изповядване на вярата в Божията любов към семейството, акт на висша отговорност за бъдещето на румънския народ, както и изпит за духовна зрялост – да изберем постоянните ценности или ефимерните идеологии“, казват още от патриаршията.

„Въпреки многобройните агресивни провокационни действия и несправедливо отнасяне към референдума, ние трябва да защитим свещения дар на човешкия живот, роден от съпружеската любов между мъжа и жената, като по този начин се грижим за поколенията роделите и деца, които са гарантирали приемствеността на румънците през вековете. Затова да почетем голямата 100-годишнина от съюза (на Румъния), от 1918 г. чрез голямо обединение на разум и национално и всеобщо действие в защита на християнското семейство и бъдещето на румънската нация“, пише в словото си Румънският патриарх Даниил. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...