Начало / Uncategorized / Можем ли да бъдем по-мъдри от Църквата?

Можем ли да бъдем по-мъдри от Църквата?

В епохата на неверието може да се окаже трудно да се подчиним на църковните канони и закони. Когато обществото около нас възприема неблагоприятно църковните канони и традиции, можем лесно да се замислим за едно и също нещо и да пренебрегнем каноните и устава на Христовата Църква.

Ако нашите колеги, приятели или дори членовете на семейството ни мислят, че придържането към периоди на пост е крайност, можем да се окажем под напрежение, че сме подложени на натиск, точно като децата. Ако отделим време, излезем от работа и присъстваме на празничните богослужения и получим критики от колегите си, ще се откажем ли да поискаме почивен ден за следващия църковен празник?

Ако позволим на себе си да следваме традициите и обществените структури на хората около нас, техните предпочитания към традиции, канони и закони на Църквата, скоро ще се окажем предатели на нашата християнска вяра. Християнството не е презначено да бъде лесно, но то се сравнява именно с битка. Ако искаме удобствата и удоволствията на този свят, в крайна сметка ще загубим битката и ще погинем. Ако предпочитаме законите на този свят над Църковните, в крайна сметка ще загубим това, което е най-съществено и вечно по стойност. 

Във времена на безпорядък и земни страдания, ние няма да можем да изградим духовната сила и няма да можем да устоим срещу ветровете, които ни обуревават и съответно ще загубим битката. Подчинявайки се на човешките традиции и авторитети, ще открием, че крадецът ще вземе съкровището, което е Царството Божие и ще останем край пътя, когато Небесните порти вече ще бъдат затворени за нас. 

Ако нарушаваме Църковните канони, ще започнем да критикуваме Самия Христос, Който е глава на Църквата. Това е вярно, защото каноните на Църквата са били дадени от Св. Дух чрез апостолите и следователно те не са просто човешка традиция. Нека не мислим, че сме велики учители на собствените си души, но смирено да извикаме като покаялия се разбойник: „Помени ме, Господи, в Твоето царство!“

С любов в Христос,
игумен Трифон, игумен на манастира „Христос Спасител“, о. Вашън, щата Вашингтон, САЩ

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...