Начало / Uncategorized / Желязна църква в Истанбул отбелязва своята 120-а годишнина

Желязна църква в Истанбул отбелязва своята 120-а годишнина

Единствената православна, българска, желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул отбелязва своята 120-а годишнина. По случай юбилея беше проведена международна научна конференция и тържествено беше открита учебната година на българското неделно училище.

В научния форум участваха учени от СУ „Св. Климент Охридски“ и Института за балканистика на БАН, Христо Копано от общността на цариградските българи, турски архитекти и изследователи, включително г-жа Фикрие Булунмаз – ръководител на последната мащабна реставрация на храма. Два от изнесените доклади бяха посветени на фигурите на спомоществувателя Стефан Богороди, дарил парцела, върху който е изграден храмът, и българския духовен водач Екзарх Йосиф.

Блясъкът, който първи приковава очите на хилядите посетители на реставрирания български храм „Св. Стефан“ в Истанбул, идва от Пловдив, благодарение на пловдивчани, които милеят за културното ни наследство.

Доц. Благовеста Иванова от Висшето строително училище „Любен Каравелов“, която е автор на книга за църквата, изтъкна стремежа навремето на българската държава да ангажира при изграждането ѝ някои от най-известните тогава архитекти и инженери. Стойността на Желязната църква е била 1 млн. златни франка.

Д-р Боряна Бужашка от УНИБИТ обясни: „Първостроителите на църквата още тогава, при първите решения, които са вземали за създаването на българската църковна община са си задавали въпроса какъв трябва да бъде статутът на българската църква – екзархийска, на цариградските българи или да бъде всенародна, българска църква. В голямата си част делегатите, които са присъствали, се обединяват около чл. 98 на екзархийския устав, който казава „изгражда се българска народна църква в Цариград“.

Утре старозагорският митрополит Киприан ще отслужи тържествена литургия в уникалния храм, а след това в двора на „Св. Стефан“ ще бъде открит бюст-паметник на Стефан Богороди.

Източник:

trafficnews.bg

За Николина Александрова

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...