Начало / Новини / Православието е най-разпространеното вероизповедание в Латвия

Православието е най-разпространеното вероизповедание в Латвия

Православието е най-разпространеното вероизповедание в Латвия. Това показва наскоро проведено социологическо проучване в северната страна. Там всеки четвърти се определя като православен християнин, пише orthochristian.com.

Проучването е проведено от SKDS, а резултатите са съобщени от директора на агенцията Арнис Какатинс, които той е споделил и в Twitter.

Според тазгодишното изследване 26% от населението е православно, което е останало стабилно от 2014 г., когато е било 25%. Второто по големина вероизповедание е римокатолицизмът, като католици се определят 20% от анкетираните.

14% от анкетираните вярват в Бог, но не се идентифицират с нито една конкретна религия или църква, а 15% от латвийците се определят като атеисти. И въпреки че Православието е най-разпространеното вероизповедание в Латвия православният празник Рождество Христово все още не е обявен за национален празник. Въпросът е гледан вече повече от 20 пъти в латвийския парламент. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...