Начало / Uncategorized / Митрополит Йоаникий: Оскъдее ли любовта, започва беззаконието

Митрополит Йоаникий: Оскъдее ли любовта, започва беззаконието

„Много страдам, даже и боледувам, когато виждам как оскъдява любовта днес. Как хората охладняват, как осъждат едни други, как не чувстват силата на вярата, силата на любовта, защото най-известните добродетели са любовта към Бога и любовта към ближния“, казва в своя проповед Сливенският митрополит Йоаникий за празника на св. Йоан Богослов в сряда.

Той добавя още: „Днес виждате какво е. Какви размирици, какви недоволства, какви клевети, какви осъждания! Но това говори за оскъдяване на любовта, а когато тя оскъдее – започва беззаконието и то страшното беззаконие. Вярата, любовта са велики сили, но те (хората бел. р.) отиват там на площада играят, пеят, а няма тук да дойдат да благодарят (в храма бел. р.), че ги е запазил Бог, че им благослови… няма. Как може това? От това боледувам, боледувам много сериозно, защото там са специалните програми, специалната музика. А тук е добротата, не там! От тук е източника на любовта, а не там! Там е светската част, която не облагородява, не извисява духа“, казва митрополит Йоаникий.

В края на своята проповед той благодари на християните, които са отишли на тържественото богослужение и са прославили св. Йоан Богослов, който безспорно има дивен и свят живот. Предлагаме ви и сами да видите проповедта на митрополит Йоаникий. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...