Начало / Uncategorized / Възобновяват се беседите в столичния храм „Св. Андрей“

Възобновяват се беседите в столичния храм „Св. Андрей“

На 09.10.2018г. в храм св. апостол Андрей Първозвани се подновяват духовните беседи, това съобщиха от храма за „Добротолюбие“.
Тази учебна година беседите ще се провеждат всеки Вторник от 18:30 часа. Пръв лектор ще бъде доц.д-р Екатерина Дамянова от БФ на СУ.  Тя ще изнесе някокло беседи на тема „Светият град Йерусалим“.

По инициатива на предстоятеля на столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ и с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, беседите бяха възстановени миналата година. По времето на социализма храмът е бил духовно средище на православната духовност, в което изявени богослови и духовници редовно са изнасяли беседи за живота на православния християнин. 

Една от причините да се провеждат беседите е издаването на изключително малко духовна литература по време на атеистичния режим. През последните 40 години беседите са изнасяни главно от ставрофорен иконом Иван Касабов – доскорошен предстоятел на храма. С влошаване на здравословното му състояние, тези беседи от няколко години затихват и спират.

През изминалата година множество лектори се включиха в беседите, сред които Мелнишки епископ Герасим, архим. Пахомий, ректор на Софийската семинария, доц. д-р Павел Павлов и др.

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...