Начало / Новини / Археолози откриха епископска резиденция от V в., край Търговище

Археолози откриха епископска резиденция от V в., край Търговище

Български археолози откриха епископска резиденция от V век край Търговище. Откритието е считано за едно от най-големите за 2018 г. и е част от древния средновековен град Мисионис, съобщи БНТ. 

Резиденцията е северно от голямата базилика във вътрешността на крепостта, проучена още от Димитър Овчаров, който започва обследване на обекта през 60-те години на миналия век. Става дума за просторна сграда, която се е издигала поне на 2 етажа. Оттам архиереите на Мисионис по специално стълбище са могли да влизат направо в свещените помещения на катедралата.

През тази година разкопките на Мисионис изцяло бяха съсредоточени във вътрешността на главната крепост. Както е известно, тя е издигната през V-VІ в. Крепостните стени от ранновизантийската епоха на места са съхранени много добре и достигат на височина до 3,5-4 м. В тези участъци културните пластове са дебели до 5-6 м. В тях се откриват множество находки, датиращи чак до ХІV в.

За археолозите особено интересна е християнската история на древния град и изследваната от археолозите връзка на Мисионис с един от най-големите християнски светци – апостол Андрей Първозвани. Неслучайно до този момент тук са намерени 3 огромни раннохристиянски базилики. Открит бе и уникален за цялата християнска цивилизация паметник: пристроен към една от базиликите баптистерий, където възрастните езичници са приемали православната вяра проповядвана от апостол Андрей.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Тайнство и съборност на църквата. Константинопол и Рим – дебатът от началото на XIII век“

От печат излезе книгата „Тайнство и съборност на църквата. Константинопол и Рим – дебатът от ...