Начало / За нас / Любопитно / На 7 октомври ще бъде премиерата на документалния филм „Градината на Пресвета Богородица“

На 7 октомври ще бъде премиерата на документалния филм „Градината на Пресвета Богородица“

Филм за най-новата чудотворна икона и живота на българските монаси в Зографския манастир създаде екип от млади кинодейци, а в началото на октомври ще се състои и премиерата му. Идеята за филма идва на режисьора Борислав Павлов, при едно от посещенията му като поклонник в Зографския манастир. Той е впечатлен от иконата Успение Богородично, дарена преди 30 години от генерал от Кипър.

Снимките в Света Гора започват още през 2009-а година, през 2013-а са заснети и основните интервюта. След това към екипа се присъединява и Силвия Стоянова, като продуцент и монтажист. Тя определя работата си по филма като дар Божи и възможност да се пренесе на мястото, където не стъпва женски крак. 

Създателите на едноименния филм се надяват, че със завършването на документалната пълнометражна лента благодатта на монашеската република ще стане достъпна за повече хора, макар и само от екрана. С този филм за пръв път камера е допусната да снима толкова отблизо това изключително консервативно и изолирано общество. Никога преди монаси от Атон не са споделяли живота си в подобни лични и искрени интервюта.

Прожекцията ще се състои на 07.10. от 15:00 ч. в „Дом на киното“. След прожекцията авторският екип – режисьорът Борислав Павлов и продуцентът Силвия Павлова, ще разговарят с публиката за темите, повдигнати във филма.

Повече за лентата вижте в следващото видео. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...