Начало / Uncategorized / Архим. Тимотей Нтумба: Въпреки бедността православната мисия се развива в Конго

Архим. Тимотей Нтумба: Въпреки бедността православната мисия се развива в Конго

На страниците на „Добротолюбие“ не веднъж сме ви запознавали с православните мисии, които се извършват десетилетия наред в Африка и по-конкретно в африканските страни РЮА, Конго, Руанда, Уганда и пр. Сега ви срещаме с архим. Тимотей Нтумба, който е архимандрит към Александрийската патриаршия и вече 8 години развива православна мисия в Демократична република Конго. Интервюто е специално за сайта „Добротолюбие“.

– Отец, какъв беше пътят Ви към православната вяра? Как се запознахте с Православието?

– Аз съм архимандрит. Служа в Буниа, което се намира в източната част на Конго. Родом съм от Демократична република Конго, но съм завършил бакалавъра си по Богословие в Гърция. По този начин се запознах и с дълбочината на Православната Църква.

– Какво ви накара да станете монах и да служите като свещенослужител в Православната църква?

– Син съм на православен свещеник. Това ми беше първото докосване до православната вяра. След като станах йеромонах, ме изпратиха в Буния, в източно Конго. Местната църква тук беше затворила врати в продължение на 20 години, тъй като нямаше свещеник, който да я обгрижва, поради гражданската война, която беше в района. Тук дойдох през месец юли 2011 г. До този момент, в района нямаше и един православен християнин. Можете да посетите моята Фейсбук страница и да видите първите православни християни, които кръстих тук.

Бедността в района е жестока.

Хората не могат да си позволят да си купят лекарства, което прави разпространението на болестите по-лесно. Също така, много от децата, които посещават нашата църква, са сирачета.

– Александрийската патриаршия понастоящем извършва много православни мисии в африканските страни. Какви са основните предизвикателства, които срещате, които представляват пречка?

– Нуждаем се от много средства, за които разчитаме на дарения и финансиране от различни органи, които ни помагат да продължаваме да развиваме мисионерската си дейност. Най-много помощ се опитваме да окажем на бедните и на болните и немощните деца, на тези които страдат от недохранване, на тези, които са останали сираци заради гражданската война и на уязвимите и нуждаещите се деца, които не могат да си платят училищните пособи.

Често трябва и да изпращаме деца в болница, което някой път е на наши разноски.

 Пращайте ни помощ, средства!

Тук използвам случая да ви помоля за подкрепа – да подкрепите усилията ми. Имаме много малчугани от нашата енория, които са много болни, страдат от малария, а маларията докарва и висока температура, диария и повръщания.

Разходите за живеене тук са много високи. Трябват ни средства, за да подържаме и продължим мисионерските си дейности и за да продължим да помагаме на бедните и немощните, на страдащите от недохранване, на децата оставени сираци от войната, на уязвимите и общо взето на всеки, който има нужда да му бъде помогнато с нещо.

– Пожелайте нещо на читателите на „Добротолюбие”.

– Благодаря ви, че вие от Добротолюбие ми давате трибуна. На вашите читатели ще кажа: Не ни забравяйте. Тук хора умират всеки ден поради липса на храна и поради невъзможността ни да ги снабдяваме с необходимите лекарства.

Гладът и страданието нямат граници тук!

Ако имате желание да подпомогнете, може да изпращате суми чрез Western Union или Money Gram на име: Timothée Ntumba Musungayi, държава: Демократична република Конго.

С архим. Тимотей разговаря Ангел Карадаков. Превод от френски Георги Германов.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книга за добричкия храм „Св. Георги Победоносец“

Излезе от печат книгата на добруджанският краевед и общественик Георги Казанджиев и свещеник Веселин Василев ...