Начало / Uncategorized / Архим. Тимотей Нтумба: Въпреки бедността православната мисия се развива в Конго

Архим. Тимотей Нтумба: Въпреки бедността православната мисия се развива в Конго

На страниците на „Добротолюбие“ не веднъж сме ви запознавали с православните мисии, които се извършват десетилетия наред в Африка и по-конкретно в африканските страни РЮА, Конго, Руанда, Уганда и пр. Сега ви срещаме с архим. Тимотей Нтумба, който е архимандрит към Александрийската патриаршия и вече 8 години развива православна мисия в Демократична република Конго. Интервюто е специално за сайта „Добротолюбие“.

– Отец, какъв беше пътят Ви към православната вяра? Как се запознахте с Православието?

– Аз съм архимандрит. Служа в Буниа, което се намира в източната част на Конго. Родом съм от Демократична република Конго, но съм завършил бакалавъра си по Богословие в Гърция. По този начин се запознах и с дълбочината на Православната Църква.

– Какво ви накара да станете монах и да служите като свещенослужител в Православната църква?

– Син съм на православен свещеник. Това ми беше първото докосване до православната вяра. След като станах йеромонах, ме изпратиха в Буния, в източно Конго. Местната църква тук беше затворила врати в продължение на 20 години, тъй като нямаше свещеник, който да я обгрижва, поради гражданската война, която беше в района. Тук дойдох през месец юли 2011 г. До този момент, в района нямаше и един православен християнин. Можете да посетите моята Фейсбук страница и да видите първите православни християни, които кръстих тук.

Бедността в района е жестока.

Хората не могат да си позволят да си купят лекарства, което прави разпространението на болестите по-лесно. Също така, много от децата, които посещават нашата църква, са сирачета.

– Александрийската патриаршия понастоящем извършва много православни мисии в африканските страни. Какви са основните предизвикателства, които срещате, които представляват пречка?

– Нуждаем се от много средства, за които разчитаме на дарения и финансиране от различни органи, които ни помагат да продължаваме да развиваме мисионерската си дейност. Най-много помощ се опитваме да окажем на бедните и на болните и немощните деца, на тези които страдат от недохранване, на тези, които са останали сираци заради гражданската война и на уязвимите и нуждаещите се деца, които не могат да си платят училищните пособи.

Често трябва и да изпращаме деца в болница, което някой път е на наши разноски.

 Пращайте ни помощ, средства!

Тук използвам случая да ви помоля за подкрепа – да подкрепите усилията ми. Имаме много малчугани от нашата енория, които са много болни, страдат от малария, а маларията докарва и висока температура, диария и повръщания.

Разходите за живеене тук са много високи. Трябват ни средства, за да подържаме и продължим мисионерските си дейности и за да продължим да помагаме на бедните и немощните, на страдащите от недохранване, на децата оставени сираци от войната, на уязвимите и общо взето на всеки, който има нужда да му бъде помогнато с нещо.

– Пожелайте нещо на читателите на „Добротолюбие”.

– Благодаря ви, че вие от Добротолюбие ми давате трибуна. На вашите читатели ще кажа: Не ни забравяйте. Тук хора умират всеки ден поради липса на храна и поради невъзможността ни да ги снабдяваме с необходимите лекарства.

Гладът и страданието нямат граници тук!

Ако имате желание да подпомогнете, може да изпращате суми чрез Western Union или Money Gram на име: Timothée Ntumba Musungayi, държава: Демократична република Конго.

С архим. Тимотей разговаря Ангел Карадаков. Превод от френски Георги Германов.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...