Начало / Новини / Семинаристи посетиха Музея на историята на София

Семинаристи посетиха Музея на историята на София

С началото на учебната година учениците от Софийската духовна семинария посетиха Музея за история на София. Те бяха водени от йером. Мелетий, зам. ректор на духовното школо. Предлагаме ви разказа на Стефан Момчилов и Георги Чорбаджиев, публикуван на официалния сайт на духовната Алма Матер. 
На 15.09.2018г. ние, учениците от Софийската духовна семинария, посетихме  Музея за история на  София.  В навечерието на празника на града се запознахме с неговото минало.
Видяхме праисторически находки, съкровища от Античността, икони и ръкописи от Средновековието и Възраждането. Но може би най-впечатляващи бяха  експонатите от Третото българско царство –  парадната каляска на цар Фердинанд, трамвай от началото на 20 век, обзавеждане от домовете на видни българи. Освен това научихме, че сградата на Музея – някогашните минерални бани, е проектирана от същия архитект, както и Семинарията: Фридрих Грюнангер. Беше завладяващо и интересно, хората бяха много любезни. Водени от отец Мелетий и нашите по-старши съученици, разходката беше благословена. 
Текст: Стефан Момчилов. Георги Чорбаджиев, VIII клас
Снимки: Валентин Петков, XII клас

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...