Начало / Uncategorized / Отслужена бе панихида за свещениците загинали след 9 септември 1944 г.

Отслужена бе панихида за свещениците загинали след 9 септември 1944 г.

Панихида за всички убити, изчезнали или репресирани свещеници и монаси на Софийска епаархия след настъпването на политическите промени от 9 септември 1944 г. бе отслужена в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит панихидата бе отслужена от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той бе в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, столични свещеници и храмовото духовенство и дякони. 

По време на молитвеното последование бяха поменати имената на всички загинали и пострадали свещеници и монаси от ръката на атеистическия комунистически режим настъпил в страната ни след 9 септември 1944 г. Поменат бе и архим. Ириней, който е бил протосингел на Софийска митрополия и е безследно изчезнал след политическите промени.

В словото си епископ Поликарп каза, че тези свещеници и монаси са отдали живота си за църквата и народа и няма да бъдат забравени от народната памет. Той каза още, че в момента към Софийска св. митрополия функционира комисия, която се занимава с това да издири повече информация за всички мъчени свещеници и монаси, който списък и информация да бъдат предадени на Св. Синод за предстояща канонизация. 

Добротолюбие излъчи на живо панихидата в памет на всички свещеници и монаси убити и репресирани след 9 септември 1944 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

За Благовещение, света и духовния живот – разговор с отец Методи Корчев

На празника Благовещение разговаряме с отец Методи Корчев, председател на столичния храм „Св. Николай Мирликийски“, ...