Начало / Uncategorized / Отслужена бе панихида за свещениците загинали след 9 септември 1944 г.

Отслужена бе панихида за свещениците загинали след 9 септември 1944 г.

Панихида за всички убити, изчезнали или репресирани свещеници и монаси на Софийска епаархия след настъпването на политическите промени от 9 септември 1944 г. бе отслужена в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит панихидата бе отслужена от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той бе в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, столични свещеници и храмовото духовенство и дякони. 

По време на молитвеното последование бяха поменати имената на всички загинали и пострадали свещеници и монаси от ръката на атеистическия комунистически режим настъпил в страната ни след 9 септември 1944 г. Поменат бе и архим. Ириней, който е бил протосингел на Софийска митрополия и е безследно изчезнал след политическите промени.

В словото си епископ Поликарп каза, че тези свещеници и монаси са отдали живота си за църквата и народа и няма да бъдат забравени от народната памет. Той каза още, че в момента към Софийска св. митрополия функционира комисия, която се занимава с това да издири повече информация за всички мъчени свещеници и монаси, който списък и информация да бъдат предадени на Св. Синод за предстояща канонизация. 

Добротолюбие излъчи на живо панихидата в памет на всички свещеници и монаси убити и репресирани след 9 септември 1944 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир, започната през 2007 ...