Начало / Uncategorized / Утре ще бъде отслужена панихида за безследно изчезналите свещенослужители на Софийска епархия след 1944-та

Утре ще бъде отслужена панихида за безследно изчезналите свещенослужители на Софийска епархия след 1944-та

Утре в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ от 11:30 часа, ще бъде отслужена панихида за всички безследно изчезнали, убити и репресирани свещенослужители на Софийска епархия. 

В панихидата специално ще бъде поменат и архим. Иреней, който е бил протосингел на Софийска св. митрополия. 

Архимандрит Ириней израства в семейство на свещеници. Баща му Константин Попниколов е построил подуенския храм в София. Първоначалното и прогимназиалното образование получава в София. През 1924 г. постъпва в Софийската духовна семинария, след което продължава образованието си в Богословския факултет на Софийския университет. През юни 1931 г. заминава да следва като стипендиант в Кишиневския богословски факултет. През 1934 г. завършва богословие в Кишинев. Кандидатства за стипендия в Рим, където освен Ориенталския институт, записва философия и право.

През 1937 г. е доктор по философия на Римския държавен университет, а езиците, които усвоил са шест – руски, румънски, италиански, френски, немски и английски. Завръщайки се в София, е назначен за учител възпитател в Софийската духовна семинария. На 4 декември 1937 г. е подстриган за монах и ръкоположен за йеродякон, приемайки името Ириней.

На 1 август 1941 г. е назначен за протосингел на Софийската митрополия. Високо образован и силно религиозен човек, той осъзнава голямата опасност от комунизма и посвещава голяма част от живота си на идеологическа борба с него. През 1941 г. превежда от румъснки език книгата „Християнство и комунизъм“ на професора по богословие от Яшкия университет свещеник Валерий Йордакеску, която разгромява безпощадно комунизма. Темите в статиите и публикациите му през 1941-1944 г. говорят за борбата, която води с комунизма като учение въобще. В проповедите си в столичните църкви винаги рязко осъжда атеизма и особено марксическия атеизъм и материализма. С пламенните си проповеди увличал не само своите енориаши, но и представители на модерната софийска интелигенция. През 1941 – 1944 г. архимандрит Ириней е председател на Духовния съд в Софийска епархия.

След преврата на 9.09.1944 г. брат му Борис го съветва да избяга или да се укрие, но той отказва, защото счита, че съвестта му е чиста. За сана му и за неговата извисена душа това било унизително. На 20 септември 1944 г. изненадващо на бюрото му била оставена бележка. Това било заповед за освобождаване от длъжността протосингел на митрополията, издадена от митрополит Стефан.

Три дни след това архимандрит Ириней “изчезва безследно“ и никой повече не го вижда.

Напразни са усилията на роднините и близките му да намерят нещо за съдбата му. Дълго време „народната“ власт отказва да даде всякаква информация за свещеника. Издават смъртен акт на семейството му, което символично го погребва.

Различни са версиите за изчезването му. Има обвинения към софийския митрополит Стефан в предателство към него. Други считат, че няма предателство, а оставената бележка на бюрото на канцеларията му е опит да бъде предупреден, за да бъде спасен. Много версии има и за това как е бил убит. Единственият документ, разкриващ, макар и бегло истината за убийството му е досието на неговия брат Никофор, където на няколко пъти се споменава, че има брат свешеник, ликвидиран след 9.09.1944 г. След една публикация в средата на 90 – те години, при племениците на Иреней идва един възрастен човек от Пернишко, който развълнуван разказва как е видял убийството на човека от снимката, приложена към статията. Като дете, пасейки овцете на един рид вижда как идва кола и от нея изкарват един духовник в синорите, същият като този на снимката. След като го изблъскват от колата, започват да се гаврят с него. Дърпат му брадата и накрая го блъсват в земята. Той пада на колене, като ръцете му са вързани отзад. Заливат го с бензин и го подпалват. Но, когато племеникът започва да разпитва непознатият за подробности относно външния вид на изгорения свещеник, свидетелят заявява, че категорично не може да заяви, че това е бил отец Иреней.

Единствената причина за премахването на този забележителен духовник е, че е смятан за идеологически враг от комунистите. Само проповедите и написаното от него било предостатъчно за това. Несъмнено като висш авторитетен духовник той е бил набелязан за смърт предварително.

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...