Начало / Новини / Паметник в памет румънски национални герои бе осветен, на мястото, където са загинали 14 000 войници

Паметник в памет румънски национални герои бе осветен, на мястото, където са загинали 14 000 войници

Паметник на румънските национални герои бе осветен в петък в манастира „Въздвижение на св. Кръст“ в община Брустури в северозападна Румъния, където 14 000 румънски, руски и немски войници загинали за една нощ по време на Втората световна война.

Богослужението бе възглавено от Негово Високопресовещенство митрополит Макарий, като литургията бе отслужена на открито.

В своято слово митрополитът обърна внимание на ролята на християнството в изграждането на Европа и отношението на народа към него днес, като казва:

„Европа стои или пада, тъй като тя виси на Христовия кръст“.

„Европа, нека не забравяме, че е родена в сянката на Кръста на Господ Иисус, и когато  тя отрича Христос и Кръста, определено ще намери своя край… Много хора в Европа, за съжаление, се срамуват от знака на кръста, който те изваждат от обществени места, училища и църкви под предлог, че няма да накърняват религиозните чувства на други култури и религии „. – казва митрополит Макарий.

Манастирът „Св. Кръст“ в Брустури се нарича Манастирът „Герои“, защото е издигнат в памет на хилядите войници, които загинали в близките гори. Основният камък на църквата е осветен през 1992 г., а през 2007 г. обителта е издигната до статут на манастир с 12 монаси.

По информация на: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...