Начало / Новини / Православието стана втората по големина религия в Австрия

Православието стана втората по големина религия в Австрия

Православието се превърна във втората по големина религия в Австрия, съобщава сайтът на румънската православна църква, позовавайки се на Der Standard. 

Докато в Австрия се води интензивен дебат относно нарастващото мюсюлманско население, православието тихо и дискретно се превърна във втората по големина религиозна общност в страната.

Ислямът заема първото място по отношение на мигрантите в Австрия през последните години. Според статистиката от 2017 г. в Австрия живеят 700 000 мюсюлмани, но броят на православните християни ги е надминал. Последните официални данни са от 2014 г., когато в Австрия са преброени 500 000 православни християни.

Въпреки това, според секретариата на гръцкия православен митрополит в Австрия, в републиката има общност от 750 000 – 800 000 православни християни.

Най-голямата група православни имигранти през последните години е била от румънци, представляващи 50% от православния приток, въпреки че те не се възприемат като класически мигранти, тъй като се движат в рамките на Европейския съюз.

За Ангел Карадаков

Виж още

Пожар пламна в планината край Рилския манастир

Пожар е възникнал днес в планината край Рилския манастир, съобщава Нова телевизия. Огънят тлее върху ...