Начало / Uncategorized / Турският манастир Сумела отворя врати след три години реставрация

Турският манастир Сумела отворя врати след три години реставрация

Манастирът Сумела трябва да бъде отворен след като скоро приключи реставрацията.

Манастирът Сумела, който е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО е едно от водещите туристически места в източната част на Турция.

„Работниците правят финални ретуши и първата фаза на възстановяването почти приключи.“, казаха от турското министерство на културата и туризма.

През юни 2010 година, след 88 годишно прекъсване, в манастира отново бе отслужена Св. Литургия. Турското правителство дава разрешение на Вселенската патриаршия да отбележи с богослужба Успение Богородично, като по този начин турските власти искат да демонстрират уважение към религиозната свобода и да привлекат туристи в региона, което би донесло икономически ползи за страната. Разрешението манастирът да отваря врати за един ден било постоянно. В края на май 2016г, турските власти предупреждават Вселенския патриарх, че разрешението се отменя, без да се уточнява дали отмяната важи само за тази година. Съобщението предизвика огромно разочарование у хиляди понтийци по целия свят и най-вече гърци, които са се подготвили да посетят Трабзон. Същата година започна и реставрация.

За Николина Александрова

Виж още

Завърши реставрацията на иконостаса на българския храм в Будапеща

Реставрацията и консервацията на иконостаса в българския храм на БПЦО „Св. СВ. Кирил и Методий“ ...