Начало / Uncategorized / Доброволци събират средства за изграждането на храма посветен на св.Лука Кримски в Добрич

Доброволци събират средства за изграждането на храма посветен на св.Лука Кримски в Добрич

Преди 15 години от Общинския съвет в кв. Добротица определят място за изграждането на православен храм.

Той ще се разполага върху площ от 250 кв.м., разказва председателят на църковното настоятелство отец Петър. Проектът е дело на арх. Петър Николов, а идеята датира отпреди три години и е на трима души – агробизнесменът Тошко Йорданов, който вече не е между живите, Мария Николова, управител на приют за кучета „Обич за обич” и Камен Пеев, собственик на верига магазини. Идеята е подкрепена и от общинското ръководство в лицето на кмета Йордан Йорданов, и е благословена от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан.

Около 700 000 лв. ще бъдат нужни за построяване и оборудване на новата църква, показват предварителните разчети. Строителите са поели ангажимент да работят без печалба. Мястото на храма ще е в близост до Дома за медико-социални грижи за деца.
Така освен в църквите „Св. Георги” и „Св. Троица” служения ще се извършват и в храм „Свети Лука”.
Свети Лука Кримски е светец от Украйна, съвременник на Патриарх Максим и негов добър приятел. Св. Лука е по професия кардиохирург, но и след приемане на монашеството и  достигане  до върховната йерархическа степен епископ и митрополит на Крим и Симферопол, продължава да прави операции. Преодолял е множество пречки, но с молитва винаги е успявал да постигне желаната цел. Преди години, когато отец Петър случайно попада в храм в Украйна, той получава като дар частица от мощите на Св. Лука Кримски, а това е достатъчно, за да се заеме отецът с нелеката задача да построи храм в негова чест.

41725338_549468592171071_2714756103752646656_n

Източник: http://dobrudjabg.com/

За Николина Александрова

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...