Начало / Uncategorized / Доброволци събират средства за изграждането на храма посветен на св.Лука Кримски в Добрич

Доброволци събират средства за изграждането на храма посветен на св.Лука Кримски в Добрич

Преди 15 години от Общинския съвет в кв. Добротица определят място за изграждането на православен храм.

Той ще се разполага върху площ от 250 кв.м., разказва председателят на църковното настоятелство отец Петър. Проектът е дело на арх. Петър Николов, а идеята датира отпреди три години и е на трима души – агробизнесменът Тошко Йорданов, който вече не е между живите, Мария Николова, управител на приют за кучета „Обич за обич” и Камен Пеев, собственик на верига магазини. Идеята е подкрепена и от общинското ръководство в лицето на кмета Йордан Йорданов, и е благословена от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан.

Около 700 000 лв. ще бъдат нужни за построяване и оборудване на новата църква, показват предварителните разчети. Строителите са поели ангажимент да работят без печалба. Мястото на храма ще е в близост до Дома за медико-социални грижи за деца.
Така освен в църквите „Св. Георги” и „Св. Троица” служения ще се извършват и в храм „Свети Лука”.
Свети Лука Кримски е светец от Украйна, съвременник на Патриарх Максим и негов добър приятел. Св. Лука е по професия кардиохирург, но и след приемане на монашеството и  достигане  до върховната йерархическа степен епископ и митрополит на Крим и Симферопол, продължава да прави операции. Преодолял е множество пречки, но с молитва винаги е успявал да постигне желаната цел. Преди години, когато отец Петър случайно попада в храм в Украйна, той получава като дар частица от мощите на Св. Лука Кримски, а това е достатъчно, за да се заеме отецът с нелеката задача да построи храм в негова чест.

41725338_549468592171071_2714756103752646656_n

Източник: http://dobrudjabg.com/

За Николина Александрова

Виж още

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир, започната през 2007 ...