Начало / Uncategorized / Възпоменание за Видинският митрополит Дометиан

Възпоменание за Видинският митрополит Дометиан

На 18.09. се изпълва 1 година от блажената кончина на Видинският митрополит Дометиан.

Днес, на 15.09. бе отслужена заупокойна св. Литургия в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“. От 11 часа бе отслужена панихида на гроба на митрополита.

След продължително боледуване на 18-ти м.г. почина Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан.

Светското му име е Димитър Попвасилев Топузлиев. Той е роден на 11 ноември 1932 г. в с. Хасовица, Смолянско. През есента на 1947 г. е приет за ученик в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 г. със Софийската и преместена при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1952 г. След това е студент в Духовната академия в София, която завършва през 1956 г.

На 14 януари 1959 г. е постриган в монашество с името Дометиан от Старозагорския митрополит Климент в Мъглижкия манастир, а на 10 март, с. г. в старозагорския катедрален храм „Св. Димитър“ е ръкоположен в йеродяконски чин от митрополит Климент.

Специализира в Московската духовна академия. Там на 18 юли 1962 г. в академичния храм с благословението на Св. синод на БПЦ е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий (по време на съслужението му с Българския патриарх Кирил).

Завърнал се в Родината, през 1963 г. е назначен за протосингел на Великотърновската митрополия.

От 10 март 1967 г. архимандрит Дометиан е на научна специализация в Монашеския център в Тезе, Франция, а от октомври същата година и в Икуменическия институт при ССЦ в Босей, Швейцария. По-късно слуша лекции в Богословския факултет в Лозана, а след това е на стаж и езикова специализация в Лондон и Оксфорд, като заедно с това слуша лекции и в колежа „Кадестън“.

От 1 септември 1969 г. до 1 ноември 1970 г. той е протосингел на Софийската митрополия, след което е назначен за главен секретар на Св. синод, какъвто остава до март 1979 г.

На 15 декември 1974 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е хиротонисан в епископски сан с титлата „Знеполски“. От 1 март 1979 г. епископ Дометиан е управляващ българската Акронска епархия в САЩ. След завръщането си в България е викарий на Софийския митрополит. А на 26 юли 1987 г. е избран за Видински митрополит.

За Николина Александрова

Виж още

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир, започната през 2007 ...