Начало / Uncategorized / Възпоменание за Видинският митрополит Дометиан

Възпоменание за Видинският митрополит Дометиан

На 18.09. се изпълва 1 година от блажената кончина на Видинският митрополит Дометиан.

Днес, на 15.09. бе отслужена заупокойна св. Литургия в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“. От 11 часа бе отслужена панихида на гроба на митрополита.

След продължително боледуване на 18-ти м.г. почина Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан.

Светското му име е Димитър Попвасилев Топузлиев. Той е роден на 11 ноември 1932 г. в с. Хасовица, Смолянско. През есента на 1947 г. е приет за ученик в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 г. със Софийската и преместена при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1952 г. След това е студент в Духовната академия в София, която завършва през 1956 г.

На 14 януари 1959 г. е постриган в монашество с името Дометиан от Старозагорския митрополит Климент в Мъглижкия манастир, а на 10 март, с. г. в старозагорския катедрален храм „Св. Димитър“ е ръкоположен в йеродяконски чин от митрополит Климент.

Специализира в Московската духовна академия. Там на 18 юли 1962 г. в академичния храм с благословението на Св. синод на БПЦ е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий (по време на съслужението му с Българския патриарх Кирил).

Завърнал се в Родината, през 1963 г. е назначен за протосингел на Великотърновската митрополия.

От 10 март 1967 г. архимандрит Дометиан е на научна специализация в Монашеския център в Тезе, Франция, а от октомври същата година и в Икуменическия институт при ССЦ в Босей, Швейцария. По-късно слуша лекции в Богословския факултет в Лозана, а след това е на стаж и езикова специализация в Лондон и Оксфорд, като заедно с това слуша лекции и в колежа „Кадестън“.

От 1 септември 1969 г. до 1 ноември 1970 г. той е протосингел на Софийската митрополия, след което е назначен за главен секретар на Св. синод, какъвто остава до март 1979 г.

На 15 декември 1974 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е хиротонисан в епископски сан с титлата „Знеполски“. От 1 март 1979 г. епископ Дометиан е управляващ българската Акронска епархия в САЩ. След завръщането си в България е викарий на Софийския митрополит. А на 26 юли 1987 г. е избран за Видински митрополит.

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...