Начало / Новини / Руският патриарх Кирил спира да поменава Вселенския патриарх Вартоломей по време на богослужения

Руският патриарх Кирил спира да поменава Вселенския патриарх Вартоломей по време на богослужения

Руският патриарх Кирил ще спре да поменава по време на богослужения Вселенския патриарх Вартоломей, но това не означава прекъсване на евхаристийното общение между двете църкви. 

Волоколамският митрополит Иларион заяви по-рано днес, на пресконференция, че на светски език това означава „прекъсване на дипломатическите отношения“. Според решението на Св. Синод на Руската църква от днес, епископи и митрополити в диаспората на РПЦ-САЩ, Канада, Австралия, Южна Америка, Азия и Западна Европа няма да участват в конференции и прочие инициативи, които са под водителството на Вселенската патриаршия. 

Синодът на РПЦ призовава още предстоятелите на Поместните православни църкви да инициират Всеправославен събор за обсъждане на ситуацията в Украйна. А прекратяването на поменаването по време на богослужение на Вселенския патриарх Вартоломей, от страна на Руския патриарх Кирил означава, че той спира да се моли за него на обществени богослужения. Съгласно чинопоследованието на патриаршеската литургия по време на Великия вход се поменават всички предстоятели на Поместните православни църкви. Пръв от всички се поменава Вселенският патриарх Вартоломей. 

Митрополит Иларион допълва още, че действията на РПЦ ще зависят от Вселенската патриаршия. „Ако те доведат делото си до край, ние напълно ще прекратим с тях евхаристийно общение“, казва митрополит Иларион Алфеев. 

На заседанието участва по скайп Украинския митрополит Онуфрий, който е предстоятел на УПЦ-МП.

detail20180914-VSN_9570-обрНапрежение се появи миналата седмица между Вселенската и Руската патриаршия, след като от канцеларията на патриарх Вартоломей съобщиха, че Св. Синод на Вселенската патриаршия „в рамките на подготовката за предоставяне на автокефалия на православната църква в Украйна назнача свой екзархат в Киев“. Митрополит Даниил от САЩ и епископ Иларион от Канада ще отговарят за новия екзархат на Вселенската патриаршия в Украйна. „Двамата ще служат на православните украинци в съответните им страни, под юрисдикцията на Вселенска патриаршия“, се казваше в съобщението, което бе публикувано в гръцката преса и в други международни издания. 

Веднага след като се появи съобщението в пресата и социалните мрежи, от Руската патриаршия също реагираха. На официалния сайт на Московска патриаршия се появи съобщение на председателя на Синодалната служба за връзки с обществеността и медиите В. Легойда, който определи като безпрецедентно и грубо нахлуване в каноничната територия на Руската църква, действията на Вселенската патриаршия.

Снимка и видео: Руска патриаршия

Редакционна бележка:

Винаги стараейки се да ви информираме безпристрастно и обективно за случващото се в Православния свят – както за добрите, така и за новините, които предизвикват полемика, сме длъжни да предоставим всички гледни точки по определения казус и засегнатите страни. Като по този начин не желаем да прокарваме политика, да се опитваме да влияем или да вменяваме определена позиция. Като журналисти сме длъжни да предоставим информацията обективно, както сме правили и до сега.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...