Начало / Uncategorized / Украинската църква призова за свикване на Всеправославен събор

Украинската църква призова за свикване на Всеправославен събор

Заместник-началникът на Отдела за външни църковни връзки на Украинската православна църква (Руска православна църква) протойерей Николай Данилевич съобщи, че иска да се свика събор на поместните Православни църкви след решението на патриарх Вартоломей за подготовката на автокефалността на Украйнската църква.

„Мисля, че в момента, в световен мащаб, патриарсите трябва да се съберат на среща, да вземат решения по тези въпроси, защото настъпват много трудни времена. И тези времена ние самите си създаваме или по-скоро, ние не, а го направиха някои от нашите братя“, каза в интервю Данилевич, текстът на което е публикуван на интернет страницата на УПЦ-МП.

Той отбеляза, че „преди Вселенска патриаршия беше огромна, а сега – 2,5 хиляди гърци, живеещи в Константинопол, няколко стотин за цяла Турция“. „Но, както виждаме, не е, бих казал, слабост във Вселенска патриаршия, това което сега демонстрират. Ако искате да решим въпроса за разделянето – моля, ще говорим, ще комуникираме. Но вие не може да го правите така грубо.“

Той призова и православните християни да засилят молитвите си за патриарсите Вартоломей и Кирил.

Редакционна бележка:

Винаги стараейки се да ви информираме безпристрастно и обективно за случващото се в Православния свят – както за добрите, така и за новините, които предизвикват полемика, сме длъжни да предоставим всички гледни точки по определения казус и засегнатите страни. Като по този начин не желаем да прокарваме политика, да се опитваме да влияем или да вменяваме определена позиция. Като журналисти сме длъжни да предоставим информацията обективно, както сме правили и до сега. 

За Николина Александрова

Виж още

Бог и смъртта – беседа на отец Тома Хопко

Може ли да убиеш зародиш, вече оформен в майчината утроба, защото решаваш, че той не ...