Начало / Uncategorized / „Гран при“ за „Светителят хирург“

„Гран при“ за „Светителят хирург“

Православният филм „Светителят хирург“ с автор Ангел Бончев, спечели голямата награда „Гран при“ на Международния кино и телевизионен фестивал „Славянска приказка“.

Филмът, посветен на свети Лука Кримски, се конкурираше с още 120 ленти от целия свят – България, Русия, САЩ, Китай, Корея, Палестина, Украйна, Белгия, Македония и Сърбия. Тази година Форумът е посветен на 140-годишнината от освобождението на страната ни от турско робство. Председател на Международното жури т.г. е кинорежисьорът – продуцент от Китай Ю Сяоган, председател на най-голямата азиатска всекитайска Академия за производство на киносериали. Церемонията се проведе в Руския културно-информационен център в София, като всяка награда беше редувана с изпълнение на различни танцови и музикални групи.

„Това не е просто един биографичен филм, а емоционална приказка и обяснение в любов от автора на филма Ангел Бончев към големия руски чудотворец свети архиепископ Лука Кримски. Ние дълбоко ценим и поощряваме правенето на филми, изтъкващи добродетелите и филми без насилие.“, каза председателя на журито академик Димитър Димитров.

„Благодарен съм на митрополит Николай, който ми откри свети Лука, и който ми се довери да създам „Светителят хирург“. Нито една награда не може да опише щастието, че свети Лука Кримски е достигнал до сърцата на българите именно чрез моя филм, заяви за „Добротолюбие“ авторът на филма Ангел Бончев. „Светителят хирург“ бе създаден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, а премиерата му бе на 11 февруари в Пловдив. След това филмът бе представен с прожекции в София, Бургас, Ямбол, Видин, Враца, Асеновград и Мадрид.

За Николина Александрова

Виж още

Излезе четвъртият брой за 2023 г. на списание „Светодавец“

Скъпи приятели и читатели на списание “Светодавец”. Пред вас е новия четвърти брой за 2023 ...