Начало / Uncategorized / Патриарх Даниил: Вярата в Бога съхранява нацията

Патриарх Даниил: Вярата в Бога съхранява нацията

Румънският патриарх Даниил откри  Международната младежка среща в Сибиу от 6 до 9 септември. Представител на БПЦ на форумът е Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, заедно с него ще вземат участие и над 20 младежи от Русенска епархия.

В началото на срещата Негово Светейшество патриарх Даниил приветства присъстващите:

„Възлюбени млади хора,

С дълбока духовна радост се обръщам към вас, младите хора, които посещават Международната среща на православните младежи в Сибиу.

Това събитие се организира от диоцеза в Сибиу от 6 до 9 септември 2018 г. под надслова: „Единство. Вяра. Нация“ във връзка с Тържествената година на единството на вярата и нацията в Румънската патриаршия и по случай обединението на румънския народ през 1918 г.

Особено важно е, че в Румънската православна църква тази международна среща на млади православни християни се провежда в общение на вярата, молитва и прослава, в диалог и общение в началото на Църковната година, което ни призовава да осветим това време на нашия земен живот като време на спасение.

В това отношение първият велик празник в месец септември е Рождество Богородично (8 септември), Божията Майка е иконата на Църквата, тъй като тя е човешкото същество, чрез което вечният Божий Син стана Човек – Иисус Христос, влезе в човешката история, за да дава вечен живот на смъртните (вж. Йоан 11:25). Цифрата 8 символизира вечния живот и безкрайната светлина в Небесното царство.

Младите хора се стремят да живеят в общение на любов, да обичат и да бъдат обичани в семейството и в обществото, но и да постигнат един идеал, да направят техния настоящ и бъдещ живот смислен, като натрупват нови знания и чрез творчество.

В това отношение те представляват не само бъдещето на Църквата и на обществото, но и динамично и обновяващо се присъствие на национално и международно ниво.

Чрез участието си в младежките програми, провеждани от Църквата, младите хора имат възможност да се опознаят по-добре, да се сприятелят и да оценят повече културното наследство и богатството на румънските православни традиции в различните румънски градове и да научат нови неща за духовното богатство на универсалната Православна църква.

Докато миналата година международната среща на православната младеж в Яш се съсредоточи главно върху свободата, тази година в Сибиу ни призовава да осмислим и да преживеем по-интензивно връзката между свободата и единството в нашето семейство, в Църквата и в обществото, важен пример ни е даден от Великия съюз през 1918 г.

Свободата и единството са два съществени и постоянни компонента на човешкия живот, тъй като човешкото същество е създадено, за да живее в общение на любов, по образ на Бога, Който е Любов (1 Йоан 4:16).

В този смисъл жизнено важно е състоянието на човешкия живот, в което свободата на отделните хора става хармонизирана с тяхното единство, и тя се изразява в общение на любовта. Това общение на любов носи плодовете на мир и радост, взаимно уважение, диалог и сътрудничество, солидарност и съвместна отговорност в семейството, в Църквата и в обществото. Това е човешкият живот, благословен от Бога и полезен за всеки човек и общност.

Но когато поради греха, който е егоистично, притежателно и агресивно отношение и действие към друго човешко същество, личната свобода се изразява срещу единството или причастието на любовта, тази свобода става разрушителна свобода.

Така се появяват кавги в семейството и обществото, в света и така се появяват конфликти и насилствени войни за завладяване, а след това бунтове и войни за освобождението на завладените и потиснатите народи.

Затова разбираме, че въпреки че грехът на егоизма разделя хората и народите, милосърдната Божия любов или благодатта на Пресветата Троица обединяват различни хора и народи (вж. Деяния, гл. 2).

Ето защо в Христовата Църква християнският живот започва с кръщението във водата и в Св. Дух, празнуван от Църквата в името на Отца и Сина и Св. Дух, т.е. в духовна връзка с вечната любов на Пресветата Троица.

Следователно християнският живот се развива чрез участието на християните в литургическия и социално-благотворителен живот на Църквата, за да получи чрез молитва и след това да предаде чрез благотворителността смирената и щедра любов на Пресветата Троица в живота на семейството и обществото.

При всяка литургия ние изповядваме нашата обща вяра в Бог Отец, Сина и Св. Дух, благодарим на Пресветата Троица за дара на живота. Тогава, като участваме с Тялото и Кръвта на разпнатия и възкръснал Христос, получаваме в нашата душа „благодатта на Господ Иисус Христос и Божията любов и общението на Светия Дух“ (2 Коринтяни 13:13).

Всъщност целият православен литургичен живот е жив под знака на Светия кръст и от доксологията: „Слава Отцу и Сину и Свето му Духу, сега и винаги, и во веки веков. Амин!“

За всеки християнски православен народ през вековете вярата в Пресветата Троица е източник на свята любов в Църквата, семейството и обществото. Знакът на Светия кръст, като знак за страдание, но и на триумф чрез Възкресението, се превръща в призвание за жертвена любов към Църквата и нацията, в борбата за освобождение от несправедливо и репресивно управление, както и в борба за защита на етническата идентичност и за постигане на национално единство.

В това отношение е важно, че много диоцези в Трансилвания (Сибиу, Арад, Бая Маре, катедралата в Блаж и особено катедралата в Алба Юлия) са посветени на Светата Троица, като по този начин подчертават стремежа на румънците към свобода и национално единство.

Чрез литургичните книги, отпечатани на румънски език и чрез любовта към нацията, Църквата допринася значително за запазването на националното съзнание на румънците, когато живеят в трите румънски княжества под чуждо владичество: Молдова и Влахия, под османско владичество, и Трансилвания, под управлението на Хабсбургите.

В тази връзка хронистът, член на унгарския елит, стигнал до заключението в края на 16 век, че победата в Трансилвания е подготвена „от тайната дейност на свещениците и монасите“.

Освен това православните военни свещеници, присъстващи на фронта през Първата световна война (1916-1918), вдъхновяват румънските войници за смелост и вяра в постигането на идеала на Великия съюз на румънците от всички румънски провинции.

Днес секуларизацията или отслабването на вярата в Бога – източникът на вечната любов, също отслабва общуването и любовта между хората, в семейството и в обществото.

По този начин може да се отбележи, че без взаимна, смирена и искрена любов в семейството, свободата и единството, бързо се пораждат конфликти и разделение между съпруг и съпруга или между родителите и децата. Освен това, без любовта към родината и към нацията, националната свобода и единство постепенно се превръщат в себеизмама, докато естественият патриотизъм често се заменя от желанието за незабавна материална печалба: patria ubi bene (родината е където е добре за мен). Но отвъд това отслабване изграждането на националните ценности, съм убеден, че тези ценности, т.е. идентичност, свобода и национално единство, няма да изчезнат, а ще се култивират от народите дори по време на тяхното международно сътрудничество. Защо? Тъй като тези национални ценности определят самоличността, изразявайки спецификата или уникалността, богатството и достойнството на всяка нация спрямо другите.

Възлюбени млади православни християни от Румъния и други страни, вие сте апостоли или мисионери на свободата и на етническото или националното единство, но и на общуването между етническите групи и сътрудничеството между народите, когато питаете щедра любов в семейството, в приятелството, в епархията, в обществото и във всички национални и международни православни срещи, за радост на цялото Православие и общуването между народите по света.

Молим се Бог да ви благослови, да се възползвате от времето на своя престой в Сибиу като време за култивиране на вярата, диалога, приятелството и православното единство, за прослава на Светата Троица и полза на Църквата!

Каня ви всички в Букурещ на 25 ноември, да присъствате при освещаването на Националната катедрала!“

За Николина Александрова

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...