Начало / Новини / Напрежение между Вселенската и Руската патриаршия (ОБЗОР)

Напрежение между Вселенската и Руската патриаршия (ОБЗОР)

Напрежение се появи между Вселенската и Руската патриаршия, след като по-рано днес от канцеларията на патриарх Вартоломей съобщиха, че Св. Синод на Вселенската патриаршия „в рамките на подготовката за предоставяне на автокефалия на православната църква в Украйна назнача свой екзархат в Киев“.

Митрополит Даниил от САЩ и епископ Иларион от Канада ще отговарят за новия екзархат на Вселенската патриаршия в Украйна.

„Двамата ще служат на православните украинци в съответните им страни, под юрисдикцията на Вселенска патриаршия“,

се казва в съобщението, което бе публикувано в гръцката преса тук и тук, в украинската тук и в руската тук

Веднага след като се появи съобщението в пресата и социалните мрежи, от Руската патриаршия също реагираха. На официалния сайт на Московска патриаршия (тук) се появи съобщение на председателя на Синодалната служба за връзки с обществеността и медиите В. Легойда, който определя като безпрецедентно и грубо нахлуване в каноничната територия на Руската църква, действията на Вселенската патриаршия.

„Назначаването на епископи – представители на Вселенския патриарх в Украйна – без съгласието на Московския и на цяла Русия патриарх и без съгласието на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит – не е нищо друго, а безпрецедентно нахлуване в каноничната територия на Московската патриаршия. Такива действия не могат да останат без отговор“, казва В. Легойда. 

Украинската православна църква (тук) също реагира на появилото се съобщение, като заявява: „С благословението на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, отделът за външни църковни отношения към Украинската православна църква е упълномощен да заяви, че назначаването на екзархат се явява грубо нарушение в каноничната територия на Украинската православна църква“. От Украинската православна църква припомнят още и 2-ро правило на Втория Вселенски Събор, което гласи, че епископи да не преминават пределите на своята си област.

„Назначаването на екзарси в Киев се състоя без знание на Негово Блаженство митрополит Онуфрий, който е единствения каноничен епископ в град Киев. Отговорността за възможни негативни последствия лежи изцяло на Вселенската патриаршия“, се казва още в съобщението.

Като допълнение трябва да се каже, че една от първите реакции бе на Запорожския митрополит Лука от Украинската православна църква (тук), който казва, че действията, които предприема Вселенската патриаршия заплашват да се повтори „Великата схизма“ на християнската църква от 1054 г., както и това, че последиците от новия разкол може да бъдат дори и по-лоши. 

Припомняме, че преди седмица се състоя среща на Вселенския патриарх Вартоломей и Руския патриарх Кирил (тук). Тогава описвайки диалога като „разговор между двамата братя“, патриарх Кирил каза, че „всички проблеми, които са в дневния ред“ са били обсъдени. „Надявам се, че ще продължим да работим заедно, за да направим света по-добър“, добави тогава предстоятелят на Руската православна църква.

 „Вярваме в силата на диалога. Ако политическите лидери използват диалог за решаване на проблемите на своите страни, толкова повече ние, религиозните водачи, трябва да използваме пътя на диалога за решаване на въпросите, още повече, че диалогът – това е начинът, определен за общуване от самия Бог“,

допълни от своя страна патриарх Вартоломей.

Снимка: Московска патриаршия

Редакционна бележка:

Винаги стараейки се да ви информираме безпристрастно и обективно за случващото се в Православния свят – както за добрите, така и за новините, които предизвикват полемика, сме длъжни да предоставим всички гледни точки по определения казус и засегнатите страни. Като по този начин не желаем да прокарваме политика, да се опитваме да влияем или да вменяваме определена позиция. Като журналисти сме длъжни да предоставим информацията обективно, както сме правили и до сега. Поради тази причина може да видите всички наши източници, които използвахме за този обзор, като самите ние не претендираме за изчерпателност в текста на публикацията.  

За Ангел Карадаков

Виж още

Простихме се с игумения Валентина (Друмева)

На 17 януари (неделя), когато Православната църква чества паметта на св. Антоний Велики в Калоферския ...