Начало / Uncategorized / Напълно е реставрирана църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Косина, Албания

Напълно е реставрирана църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Косина, Албания

След една година реставрационни работи, църквата „Света Богородица“ в Косина, Албания е напълно реконструирана, съобщават от Албанската архиепископия. Реставрационният проект, както и надзорът и приложението на работата са станали възможни от Фондацията за културно наследство на Албания на Албанската православна църква. Проектът беше одобрен от Националния съвет за възстановяване в Министерството на културата. Реализацията на този проект бе обмислена и финансиран от архиепископ Анастасий и е на стойност 4 435 395 албански леки, което е 68 576.61 български лева.

Реставрационните работи се състоят от: зидани фуги, вертикални пукнатини и улуци, реставриране на съществуващи стени, демонтиране на съществуващия покрив, ремонт от пукнатини и повреди, покриване с нови плочки от същия размер със съществуващите, както и подмяна на врати и повредени прозорци.

В участъка в близост до зидарията бяха извършени дренажни работи за отстраняване на водата от сградата. Над калдъръмена настилка е поставена каменна настилка, която обгражда църквата по периметър. Работа се извършва и във вътрешността на църквата, като ремонт на пода и поправяне на повредена мазилка, където не е имало стенописи. Също така бяха отворени отново страничните врати от север и запад.

sdfghЦърквата „Успение Богородично“ в Косина е с куполообразен кръстосан стил и се състои от притвор, наос и олтар. Църквата датира от 12-ти век. Храмът „Успение Богородично“ има характеристиките на византийската архитектура. Тази църква играе специална роля в  православното духовно и културно наследство на Албания и е част от огромната група паметници на църквите, които са възстановени от автокефалната православна църква в Албания.

Архиепископ Анастасий получи благодарствено писмо от православните вярващи в областта и църковната общност за възстановяването на такова скъпоценно съкровище на православна вяра, но и за пълното възстановяване на православната автокефална църква в Албания.

За Ангел Карадаков

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...