Начало / Uncategorized / Почина Владета Йеротич

Почина Владета Йеротич

На 94 годишна възраст днес се представи в Господа сръбския академик Владета Йеротич.

Йеротич бе един от големите специалисти на нашето време в областта на богословието и по-специално на православната психология, психотерапия и пастирското богословие. Бил е гост на форума „Седмица на православната книга” във Варна, както и е изнасял лекции в аулата на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“.

Академик д-р Владета Йеротич е роден през 1924 г. в гр. Белград, Сърбия. като студент той завършва Медицинския факултет и специализира невропсихиатрия и психотерапия в Швейцария, Германия и Франция, има и богословско образование. 
Проф. Йеротич има публикувани многобройни книги, студии, статии, лекции и есета в Сърбия и в чужбина, които са плод на неговата дългогодишна работа като психиатър и психотерапевт, като вярващ човек и богослов, което го нарежда сред малкото съвременни православни учени в тези области.
Едни от най-значимите му творби са: Психоанализа и култура (1974), Болест и творчество (1976), Между авторитета и свободата (1980), Невротичните явления на нашето време (1981), Неврозата като предизвикателство (1984), Даровете на нашите родители (І част 1984), Човекът и неговата идентичност (1988), Юнг между Изтока и Запада (1990), Мистичните състояния, видения и болести (1992), Даровете на нашите родители (ІІ част 1993), Психологическото и религиозното битие на човека (1994), Вяра и нация (1995), Старото и новото в християнството (1996), Християнството и психологическите проблеми на човека (1997), Индивидуализация и (или) обожение (1998), 50 въпроса и 50 отговора от християнско-психотерапевтичната практика (2000), Духовни разговори (2000), Остават само делата на любовта (2000), Мъдри като змии и незлобливи като гълъби (2001) и др.
Много популярна у нас бе неговата книга „Учението на св. Йоан Лествичник и нашето време”. В цялата си научна практическа дейност академик Йеротич се опитва да постави за разрешаване екзистенциалните проблеми на човека и да посочи начина, по който светоотеческото богословско и подвижническо предание може да помогне на съвременната психология. Той се занимава успешно с най-дълбоките измерения на човешкия духовен живот в контекста на съвременните научни постижения на философията и психологията (особено на дълбинната психология) и в светлината на религията, преживяна в условията на съвременния свят. 
Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му! 

За Николина Александрова

Виж още

Представители на различни институции ще дарят време в кампания в дома за стари хора в Благоевград

Хора от различни сфери се включват в кампанията „Дари време“ в дома за възрастни хора ...