Начало / Uncategorized / Почина Владета Йеротич

Почина Владета Йеротич

На 94 годишна възраст днес се представи в Господа сръбския академик Владета Йеротич.

Йеротич бе един от големите специалисти на нашето време в областта на богословието и по-специално на православната психология, психотерапия и пастирското богословие. Бил е гост на форума „Седмица на православната книга” във Варна, както и е изнасял лекции в аулата на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“.

Академик д-р Владета Йеротич е роден през 1924 г. в гр. Белград, Сърбия. като студент той завършва Медицинския факултет и специализира невропсихиатрия и психотерапия в Швейцария, Германия и Франция, има и богословско образование. 
Проф. Йеротич има публикувани многобройни книги, студии, статии, лекции и есета в Сърбия и в чужбина, които са плод на неговата дългогодишна работа като психиатър и психотерапевт, като вярващ човек и богослов, което го нарежда сред малкото съвременни православни учени в тези области.
Едни от най-значимите му творби са: Психоанализа и култура (1974), Болест и творчество (1976), Между авторитета и свободата (1980), Невротичните явления на нашето време (1981), Неврозата като предизвикателство (1984), Даровете на нашите родители (І част 1984), Човекът и неговата идентичност (1988), Юнг между Изтока и Запада (1990), Мистичните състояния, видения и болести (1992), Даровете на нашите родители (ІІ част 1993), Психологическото и религиозното битие на човека (1994), Вяра и нация (1995), Старото и новото в християнството (1996), Християнството и психологическите проблеми на човека (1997), Индивидуализация и (или) обожение (1998), 50 въпроса и 50 отговора от християнско-психотерапевтичната практика (2000), Духовни разговори (2000), Остават само делата на любовта (2000), Мъдри като змии и незлобливи като гълъби (2001) и др.
Много популярна у нас бе неговата книга „Учението на св. Йоан Лествичник и нашето време”. В цялата си научна практическа дейност академик Йеротич се опитва да постави за разрешаване екзистенциалните проблеми на човека и да посочи начина, по който светоотеческото богословско и подвижническо предание може да помогне на съвременната психология. Той се занимава успешно с най-дълбоките измерения на човешкия духовен живот в контекста на съвременните научни постижения на философията и психологията (особено на дълбинната психология) и в светлината на религията, преживяна в условията на съвременния свят. 
Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му! 

За Николина Александрова

Виж още

Свещеник от Румъния, възстановил се след коронавирус, дари кръвна плазма

След като се възстанови от коронавирусна инфекция отец Стефан Потра дари кръвна плазма, за да ...