Начало / Новини / Патриарх Неофит: Нека преминем новата църковна година с чисти сърца

Патриарх Неофит: Нека преминем новата църковна година с чисти сърца

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се обърна с празнично слово по повод настъпването на новата църковна година. В него той казва:

„С вяра в Бога, благодарност за великата Му милост към нас и упование в Неговия благ Промисъл за Православната ни църква влизаме днес в нова църковна година, в която заедно с цялата Божия Църква ще съпреживеем всички спасителни за нас събития от богочовешката история – от Рождеството на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, през дивното Божие Въплъщение на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Богоявлението и Кръщението в Йорданските води, Благовещението, събитията от земния живот на Господ Иисус, увенчани със страданията, кръстната смърт и преславното Му Възкресение, Възнасянето отдясно на Отца и основаването на светата Христова Църква със слизането над апостолите на Светия Дух в деня Петдесетница, славното Му Преображение на Таворската планина, до Успението на Неговата Пресвета Майка.

Нека преминем през тази Нова църковна година с чисти сърца, освободени от всяка грижа за земното и суетното, и, присъединявайки се към цялата земна и небесна Църква, изминем заедно богослужебния празничен кръг, в който премъдро ни е разкрито всичко онова дълбоко и непреходно, което е основа и съдържание на вярата, която изповядваме, и основание на надеждата, която заедно споделяме. Нека с усърдие, според силите си, да участваме в църковното богослужение, което е сърцевината в живота на Църквата и ярко свидетелство пред света за истинността на нашата вяра и за осъществяването на Божието домостроителство за нашето спасение. Неизменно водени от любовта, която Сам Бог ни засвидетелства, въплъщавайки се за нас, да добавяме дела на милосърдие и благотворителност, на дейна грижа за ближния, та с това да покажем не само на думи, но и на дело, че сме истински Господни ученици и верни последователи на Неговия Нов Завет с човечеството, нови апостоли и мисионери на делото на Благовестието в света, който днес особено се нуждае от здравото и непреходно учение на Господа Иисуса Христа, вярно разкривано от светата Му Църква. Към размисъл върху всичко това и към нова надежда ни призовава в първия ден на септември светата Православна църква, като полага началото на Нова църковна година. Бог на мира и любовта и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!“, завършва словото си той. 

Настъпването на новата църковна година води началото си още от средата на 6 век, когато император Юстиниан I въвежда календарното летоброене по индикти – периоди от 15 години, когато се е извършвала оценка на имуществото, облагано с данъци. Думата индикцио в Римската империя е била използвана за обозначаване на точната сума данъци, дължими всяка година, като по този начин с новия индикт на императора е започвала новата финансова година на империята. Официалното византийско изчисляване, т. нар. индиктиони на св. Константин Велики, е започнало на 1 септември 312 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...