Начало / Новини / Делегация на Руската църква ще посети Северна Корея

Делегация на Руската църква ще посети Северна Корея

Руската православна църква планира да вземе участие в тържествата през октомври по случай 70-годишнината от установяването на отношенията между Русия и Корейската народнодемократична република – Северна Корея, заяви Негово Светейшество патриарх Кирил по време на среща в катедралата „Христос Спасител“, с делегация от православния комитет на Северна Корея, съобщава РИА-Новости.

„Имам удоволствието да отбележа, че в северната част на Корея, Корейската народнодемократична република, е създадено и действа активно общество на православните вярващи. Тази година ще отбележим 70-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между нашите държави и възнамерявам да изпратя делегация във вашата страна, за да участваме в тържествата“, каза патриархът, като се обърна към председателя на православния комитет на Северна Корея Виталий Ким Чи Син.

Патрирах Кирил отбеляза също така, че е посетил лично Северна и Южна Корея и е бил „много впечатлен от уважението към корейската култура и паметниците на историята на Корея“. Той също така изрази благодарността си, че църквата „Света Троица“ е била позволена да бъде построена в Пхенян, който бил посетил през 2002 г.

299940.p„Чудесно е, че тази църква е посветена на Светата Троица. Троицата е израз на идеята за единство, а единството на корейския народ, обединението на страната е мечтата на вашите сънародници. Нека да се молим на Бога в Троица, та единството на вашия народ да бъде възстановено от Божествената сила, в отговор на човешките усилия и мъдрите човешки действия „, каза още патриархът.

Руският патриарх е ръкоположил двама свещеници, които да служат в Северна Корея през последните няколко години. Четирима ученици от Северна Корея са завършили богословската духовна семинария през последните две години. „Аз вярвам, че с появата на духовенството в Северна Корея нуждите на православните вярващи ще бъдат изпълнени“, заключи руският предстоятел.

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...