Начало / Uncategorized / Руският патриарх Кирил се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей

Руският патриарх Кирил се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей

Тази сутрин в приемния салон на Вселенска патриаршия в Истанбул се състоя среща между Руския патриарх Кирил и Вселенския патриарх Вартоломей. 

На срещата присъстваха председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Иларион, както и членовете на Синода на Цариградската патриаршия.

Преди полета до Москва от летище Истанбул, патриарх Кирил отговори на въпросите на журналистите. Според патриарх Кирил, през двете години, изминали от последната среща на двамата предстоятели,

„много неща се случиха в живота на нашите църкви, както и цялата ситуация се е променила много в света“.

Описвайки диалога като „разговор между двамата братя“, патриарх Кирил каза, че „всички проблеми, които са в дневния ред“ бяха обсъдени. „Надявам се, че ще продължим да работим заедно, за да направим света по-добър“, добави предстоятелят на Руската православна църква.

Засягайки продължаването на Всеправославен диалог, Руският патриарх заяви: „Винаги е имало проблеми, което са били предизвикателство за Църквата. Светът се променя много бързо и никоя църква не може да взема решения, които противоречат на позицията на друга православна църква“.

„За нас е удоволствие да ви привестваме днес във Вселенската патриаршия, когато и да се срещнем, това винаги е радостно и за двама ни, тъй като имаме възможност да обсъждаме въпроси от взаимен интерес“, каза Вселенският патриарх Вартоломей при привественото си слово към Руския патриарх Кирил.

„Вярваме в силата на диалога. Ако политическите лидери използват диалог за решаване на проблемите на своите страни, толкова повече ние, религиозните водачи, трябва да използваме пътя на диалога за решаване на въпросите, още повече, че диалогът – това е начинът, определен за общуване от самия Бог“, каза още патриарх Вартоломей.

Патриарх Кирил и делегацията водена от него пристигна рано сутринта на международното летище в Истанбул и бе привестван от Вселенския патриарх Вартоломей. 

Снимки: Руска патриаршия

За Ангел Карадаков

Виж още

Рилският манастир има забележки към пътя за Светата обител

Състоянието на пътя Рила-Рилски манастир е обсъдено на среща при игумена на Рилски манастир Адрианополския ...