Начало / Uncategorized / Манастирските богатства-„Св. Екатерина“ в Синай

Манастирските богатства-„Св. Екатерина“ в Синай

Синайският манастир „Света Катерина“ е построен в подножието на Синайската планина в Египет от император Юстиниан I между 527 и 565 г.

Според преданието на това място ангели отнасят тялото на Света великомъченица Екатерина след обезглавяването ѝ. Според преданията тук Мойсей вижда горящия храст, божий знак и известие, че е избран за пророк.

Това е най-старият в историята манастир, който никога не е преустановявал изпълнението на религиозните служби и е действащ и в наши дни. Обявен е от ЮНЕСКО за обект от списъка на световното наследство.

Библиотеката в манастира съдържа най-голямата колекция на ръкописи след Ватиканската библиотека.

Библиотеката на Синайския манастир съхранява над 3300 изключително ценни ръкописи и книги на 11 езика. Оттук немският учен Константин Тишендорф изнася Синайския кодекс – една от 50-те Библии, създадени за новата столица Константинопол по заповед на император Константин Велики и редактирани от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Император Юстиниан подарява на монасите една от тези Библии. Остава изолирано мнението на архимандрит Порфирий (Успенски), че Синайският кодекс трябва да се датира след ІV в. Гръцките ръкописи в манастирската библиотека наброяват 2319, а латинските 284. Много от тях са уникални. Например Gr. 213, Евангелие от ІХ в., е най-ранният запазен паметник с екфонетична невмена нотация, която излиза от литургическа употреба през ХІІІ-ХІV в.

Славянската колекция включва 48 паметника от ХІ до ХVІІІ в. Тяхното проучване е започнал архимандрит Порфирий (Успенски) през 1845 и 1850 г.  При ремонт в криптата на църквата “Св. Георги” през 1975 г. са открити нови ръкописи, от които 41 са славянски (български, руски и сръбски). Най-ценни за нас са старобългарските глаголически ръкописи: Синайски псалтир (No 38), Синайски молитвеник (No 37) и Синайски требник (No 5) от ХІ в., откъс от Миней (No 4) от ХІ-ХІІ в., Псалтир на Димитри Олтарник (No 3) от ХІІ в. и др. Заслужават внимание и кирилските паметници като Псалтир на Бичков (No 6) от ХІ в., Добромирово евангелие (No 43) от ХІІ в., Синайски палимпсест (No 34) от ХІІІ в., Октоих (No 19) от ХІV в. на йеромонах Методий, Постен и цветен триод (No 23 и 24), подарени от митрополит Яков Серски през 1360 г., Празничен миней (No 25) от ХІV в. на търновския книжовник Дионисий и др. Славистите свързват със Синайския манастир и други древни ръкописи като Киевските глаголически листове от началото на Х в., Асеманиевото евангелие от ХІ в., Пражките глаголически фрагменти. Вероятно през Средновековието в Синайската обител български монаси работят като преписвачи, илюстратори и преводачи, но конкретни доказателства за това липсват. През 1950 г. американска научна експедиция начело с изкуствоведа Кенет Кларк засне най-ценните 3 000 синайски ръкописи. С копия от тези микрофилми разполага и библиотеката на Българската академия на науките[1].

В проекта от близките години „Синайски палимпсести“ (Sinai Palimpsests) изследователи са фотографирали палимпсестите, намиращи се в манастира и са ги направили достъпни онлайн, за да могат учените да изследват тайните писания, които от скоро се появиха на бял свят.

В манастира „Света Екатерина“ има около 130 палимпеста.

От 2011 г. насам изследователите са фотографирали 74 палимпсести, и са открили в тях 6 800 страници текст. Сред новооткритите текстове, които датират от 4-ти до 12-и век, са 108 страници от неизвестни ранни гръцки поеми и най-старата известна медицинска рецепта, написана от гръцкия лекар Хипократ.

Изтоцник:

https://www.falun-bg.info/

[1] · АРХИМ. ДОЦ. Д-Р ПАВЕЛ СТЕФАНОВ https://www.pravoslavie.bg/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

За Николина Александрова

Виж още

Честваме празника Успение Богородично

Още от първите векове на християнството св. Църква наредила да се празнува денят „Успение на ...