Начало / Новини / Вселенска патриаршия канонизира нов светец

Вселенска патриаршия канонизира нов светец

Светият Синод на Вселенската патриаршия реши да канонизира старецът Амфилохий (Макрис) от о. Патмос. Решението бе взето на днешното заседание на синода. 

Старецът Амфилохий е бил монах на манастира „Св. Йоан Богослов“ на остров Патмос, където Св. Йоан Богослов е получил Божественото откровение, което е и написал в книгата Откровение. Бил е игумен и старец на манастира, също така създава женски манастири и сиропиталища.

Той е един от най-обичаните старци на 20-ти век.

През ноември м.г. Светият Синод също така канонизира старецът Яков Цаликис, който през юни бе литургично отпразнуван от Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

Житиеописание на старецът Амфилохий

299746.pБъдещият старец е роден на 13 декември 1889 г. в семейството на Емануил и Ирене Макрис и е кръстен с името Атанасий. Той е роден в голямо семейство, дори и като дете, Атанасий се държал възпитано, дори спазвал правилата за постене по отношение на млечните продукти, докато бил още бебе. Когато Атанасий бил на пет години, убедил кръстница му да прекара остатъка от дните си в девственост. Атанасий, след като се запазил от светските изкушения, решил да влезе в манастир на седемнадесетгодишна възраст. Той взел благословение от родителите си за този си подвиг, а те от своя страна с радост му дали благословението си. 

През март 1906 г. постъпил като послушник в манастира „Св. Йоан Богослов“, о. Патмос; през август, след като спечелил любовта на братство, станал расофор и получил името Амфилохий. За да се бори със страстите и изкушенията, Амфилохий ще използва строгия пост – десет хапки храна на всяко хранене в стандартни дни със седем или осем маслини в постни дни.

През 1911 г. игуменът на манастира „Свети Йоан Богослов“ изпраща Амфилохий на Атон, за да се научи на дърворезба. През 1919 г. отец Амфилохий е ръкоположен на дякон и скоро след това в йеромонашески чин.

Старецът се прославил с множество подвизи, духовни чеда и ревностен монашески живот. 

Нека новият прославен св. Амфилохий моли Бога за нас и да се застъпва за душите ни пред Божия Престол!

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...