Начало / Uncategorized / Грузинският патриарх отбеляза 55-та си годишнина като епископ

Грузинският патриарх отбеляза 55-та си годишнина като епископ

В събота, 25 август, бе отбелязана 55-та годишнина от издигането на Негово Светейшество Католикос-Патриархът на Грузия Илия II като епископ.

Патриархът отбеляза събитието с литургия в катедралния храм „Света Троица“ в Тбилиси.

40-годишнината от избирането му за патриарх на Грузинската църква също бе отбелязана през декември м.г.

По време на своята неделна проповед Илия II каза:

„Вчера отбелязах 55 години от деня на издигането ми в епископство. Имам нужда от вашите молитви. Ако не бяха те, не бих могъл да преодолея изпитанията, през които съм преминал“, каза патриархът.

Също така в проповедта си той говори за близостта на човека с Бога, като разказа за своя духовен опит.

„Днес бих искал да ви разкажа за нещо, което преживях след като се запознах с богословската академия. В мен се зароди въпрос: Какво означава близостта с Бога и какво чувства човек по време на тази близост? След академията Негово Светейшество и блаженство Ефрем II ме назначи в Самотравския манастир в Мъткета. Нещо невероятно се случи: милостта божия се спусна по време на Евангелието. Бях сякаш се отделил от службата. Не виждах никого. Чувствах се близо до Бога. Литургията вървеше, но тази близост с Бог беше толкова сладка, възвишена, че когато един монах дойде в края на литургията, аз излязох от това състояние. Но трябва да кажа, че това видение беше толкова необикновено и благодатта беше толкова голяма, че не можех да говоря. Цялото ми тяло чувстваше това. Може би това може да се случи веднъж или два пъти в живота ви. Но няма как да го забравите или да се съмнявате вече.“

Снимка: http://orthochristian.com/115355.html

За Николина Александрова

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...