Начало / Интереси / беседи / В сомна на светците

В сомна на светците

Светците са живи в Христа Иисуса

Кандилата са поставени пред иконите на светците, според Свети Симеон Новият богослов, за да покажат, че без светлината, Която е Христос, светците са нищо. Само когато светлината на Христос блести върху тях, те ще станат живи и ще сияят.

Светците ни показват каква славна съдба имаме в Бога и чрез примера на техния живот, ни посочват пътя към това да станем „участници в божествената природа“. Светците, като облак свидетели на небето, присъстват в божествената литургия, почитайки Светата Троица с нас. Те, като наши приятели, се застъпват пред Божия престол за нас, след като са спечелили добрата борба, и ние сме окуражени от паметта и примера на техния живот, докато се борим на нашата собствена пътека към Бога.

Казано е, че в света има два вида хора: грешници, които мислят, че са светци, и светци, които знаят, че са грешници. Светец е християнин, който позволява да проблясва Божията светлина и чийто живот е преобразен от силата на Светия Дух.

Ние почитаме светците, когато търсим тяхното застъпничество пред Бога, но ние обожаваме и боготворим само Бога в Троицата, Отец, Син и Светия Дух. Ние почитаме изображенията (иконите), както и мощите на светците и мъчениците. И все пак според решенията и каноните на Седмия вселенски събор това почитание не е свързано с иконите като такива, а с техните прототипи или с лицата, които те представляват.

Вътрешните стени на нашите храмове са украсени с икони и стенописи с образите на светците за ни напомнят, че сме заобиколени от облака свидетели, светци и че Църквата войн (тук на земята) не е отделена от триумфалната Църква (в рая). В смъртта не ни разделя Христос, защото светците не са мъртви, а живи в Христа Иисуса.

Слава на Иисус Христос, Който е прославен чрез Неговите светци.

С любов в Христа,

Игумен Трифон

Снимка: http://www.pemptousia.gr/

За Николина Александрова

Виж още

Доближаване до тайнствата

Обяснявайки, доколкото ни е по силите, християнските тайнства – т.е. тези видими и частично материални ...