Начало / Uncategorized / Албански духовници и монаси с писмо до СПЦ

Албански духовници и монаси с писмо до СПЦ

190 духовници и монаси от Райско-Призренската епархия на Сръбската православна църква в Косово и Метохия се обърнаха към Сръбската православна църква с жалба.

Те се противопоставиха на планираното разделяне между сърби и албанци.

Подписалите се духовници, представляващи 20 косовски манастира, твърдят, че предложеното разделяне на Косово ще застраши сръбската общност, като добавят, че Косово остава „неотделима част от Сърбия“.

Сръбският президент Александър Вучич предложи разделянето на Косово по етнически признак в опит да се нормализират отношенията с контролираното от албанци Косово и да се сложи край на сръбското изселване. „По-добре е да получите нещо, отколкото нищо“, коментира президентът.

„Този призив… е преди всичко вик от онези, които живеят в Косово и Метохия и които, пред Бога и със собствената си съвест, носят отговорност към вярващите хора“, се казва в публикуваната жалба.

„Косово, с неговите 1500 сръбски православни манастири, църкви и паметници на сръбската култура, е неотменна част от Сърбия“, заявяват духовниците и монасите в призива си. Те също така твърдят, че всяко потенциално разделение на територията по етнически признак ще остави вярващите „на милостта на онези, които досега не са доказали готовността си да зачитат нашите права“.

„Този призив не е намеса в политиката, а преди всичко вик на онези, които живеят в Косово и Метохия и пред Бога и със собствената си съвест, носят отговорност към верния народ, който живее в Църквата „.

За Николина Александрова

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...