Начало / Новини / Църковни йерарси в Косово се обърнаха към Сръбското правителство срещу разделението с Косово

Църковни йерарси в Косово се обърнаха към Сръбското правителство срещу разделението с Косово

190 духовници и монаси от Рашко-Призренската епархия на Сръбската православна църква в Косово и Метохия се обърнаха към сръбското държавно ръководство и международни представители, като се противопоставиха на планираното разделяне между сърби и албанци и на правото им да живеят мирно, пише kossev.info, цитиран от orthochristian.com.

Поддръжниците, представляващи 20 косовски манастира, твърдят, че предложеното разделяне на Косово ще застраши сръбската общност, като добави, че Косово остава „неотменима част от Сърбия“, съобщава Balkan Insight. Сръбският президент Александър Вучич предложи разделянето на Косово по етнически признак в опит да се нормализират отношенията с контролираното от албанци Косово и да се сложи край на сръбското изселване.

„По-добре е да получите нещо, отколкото нищо“, коментира президентът.

„Този призив… е преди всичко силен вик от онези, които живеят в Косово и Метохия и които, пред Бога и със собствената си съвест, носят отговорност към верните хора“, се казва в публикуваната в неделя жалба.

„Косово, с неговите 1500 сръбски православни манастири, църкви, параклиси и паметници на сръбската култура, е неотменна част от Сърбия“, заявяват духовниците и монасите в призива си.

Те също така твърдят, че всяко потенциално разделение или обмен на земя по етнически признаци ще напусне косовските сърби „на милостта на онези, които досега не са доказали готовността си да зачитат нашите права“.

299140.p„Тази призив не е намеса в политиката, а преди всичко силен вик на онези, които живеят в Косово и Метохия и пред Бога и със собствената си съвест, носят отговорност към верния народ, с когото ние се състои от живите Църквата“, представителите на църквата отговориха след обвинение от страна на държавните ръководители, че Църквата се намесва в държавните дела.

Тази жалба е последвана от подобна жалба, изпратена до Светия Синод на Сръбската православна църква през май, призовайки сръбското правителство да гарантира, че Косово остава част от Сърбия и да не се съгласява с никакви териториални промени. Междувременно на 8 август косовският президент Хашим Тачи заяви, че „коригирането“ на косовската граница със Сърбия, не е етническо разделение, но ще бъде фактор във всяка окончателна сделка за нормализирани отношения.

За Ангел Карадаков

Виж още

Магистърската програма „Цъковно и социално дело“, при Богословския факултет, се включи в борбата срещу психичните разстройства

Магистърската пограма „Църковно и социално дело“ при Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се ...